Israelul a respins o ofertă a Rusiei de a ține forțele iraniene la 100 km de platoul Golan jpeg

Israelul a respins o ofertă a Rusiei de a ține forțele iraniene la 100 km de platoul Golan

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 24 iulie 2018

Israelul a respins luni o ofertă a Rusiei de a ţine forţele iraniene la cel puţin 100 km de linia de armistiţiu de pe platoul Golan, a declarat un oficial israelian citat de Reuters și Agerpres .

Oficialul israelian, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat că această chestiune a fost discutată în timpul unei întâlniri dintre premierul Benjamin Netanyahu şi o delegaţie rusă condusă de ministrul de externe Serghei Lavrov. Potrivit sursei citate, Netanyahu i-a spus lui Lavrov că "nu le vom permite iranienilor să se stabilească chiar la 100 de km de frontieră". Israelul a respins anterior o propunere rusă ca forţele iraniene să fie ţinute la 80 km de frontieră, potrivit unor oficiali israelieni citaţi de Reuters. Oficialii ruşi nu au divulgat până acum informaţii privind întâlnirea dintre Netanyahu, Lavrov şi şeful forţelor ruse, generalul Valeri Gherasimov. 

Netanyahu a avut convorbiri cu preşedintele rus Vladimir Putin la Moscova pe 11 iulie, în contextul îngrijorărilor israeliene că preşedintele sirian Bashar al-Assad, un vechi oponent, ar putea sfida un acord de demilitarizare din 1974 şi le-ar putea permite aliaţilor săi iranieni şi din Hezbollahul libanez să se desfăşoare în regiunea platoului Golan. Rusia a precizat că vrea să păstreze separaţia forţelor de la frontieră. Adjunctul lui Lavrov, Grigori Karasin, a declarat pentru media ruse că vizita ministrului de externe este "urgentă şi importantă". 

Înainte de întâlnire, Netanyahu a spus că le va transmite diplomaţilor ruşi că "Israelul insistă asupra respectării acordului de separare a forţelor între noi şi Siria, aşa cum s-a întâmplat timp de decenii înainte de izbucnirea războiului civil din Siria". De asemenea, el a reafirmat că "Israelul va continua să acţioneze împotriva oricărei tentative a Iranului şi a intermediarilor săi de a se implanta militar în Siria".