Înțelegerea care i a înfuriat pe rivalii emiratului Qatar: O răscumpărare de 1 miliard de dolari jpeg

Înțelegerea care i-a înfuriat pe rivalii emiratului Qatar: O răscumpărare de 1 miliard de dolari

📁 Istorie recentă
Autor: Adevarul.ro
🗓️ 6 iunie 2017

Statul Qatar ar fi plătit aproape 1 miliard de dolari drept răscumpărare pentru eliberarea unor membri ai familiei regale răpiţi în Irak, în timpul unei partide de vânătoare - susţine cotidianul Financial Times, citând surse implicate în această înţelegere, plata fiind unul dintre motivele pentru decizia dramatică a mai multor state arabe de a tăia toate relaţiile diplomatice cu Doha.

Comandanţii unor grupuri militante implicate şi oficiali guvernamentali din regiune le-au declarat celor de la Financial Times că Statul Qatar a plătit această sumă uriaşă de bani pentru a asigura eliberarea a 26 de membri ai unei expediţii aflate la vânătoare în sudul Irakului şi a aproape 50 de militanţi capturaţi de jihadişti în Siria. Conform acestor mărturii, Doha a plătit această răscumpărare către două grupuri aflate în topul listelor negre antiterorism: un grup militant afiliat al-Qaeda ce operează în Siria şi către oficiali de securitate iranieni.  

Această înţelegere, ce s-a consumat în luna aprilie a acestui an, a tras semnale de alarmă în rândul statelor vecine Qatarului cu privire la rolul micuţului stat în finanţarea terorismului într-o zonă marcată de conflicte multiple şi rivalităţi religioase.  

Drept răspuns, luni dimineaţă, Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite şi Bahrain - la care s-au alăturat ulterior Yemen şi Maldive - au luat decizia extraordinară de a tăia toate legăturile diplomatice cu Statul Qatar - sub acuzaţia directă de finanţare a extremismului şi terorismului în Orient.  

Această sumă uriaşă plătită drept răscumpărare a fost ultima picătură ce a umplut paharul”, a declarat un comentator politic citat de publicaţia londoneză.  

Oficialii de la Doha au negat că finanţează grupurile teroriste din zonă şi au criticat blocada impusă de statele vecine ca „fiind fundamentată pe acuzaţii ce nu au nicio bază în realitate”. Aceştia nu au dorit să comenteze informaţiile legate de răscumpărările plătite publicate de FT, însă publicaţia britanică susţine că o persoană apropiată de oficialii guvernamentali ai Qatarului a confirmat existenţa acestor plăţi, fără a cunoaşte cu exactitate sumele implicate.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro