Insurecția de la Varșovia 1944: conferință jpeg

Insurecția de la Varșovia 1944: conferință

Insurecția de la Varșovia din anul 1944, o revoltă eroică a polonezilor împotriva germanilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial va fi tema conferinței care va avea loc miercuri, 12 noiembrie, la ora 16.00, în Sala Mare a Bibliotecii Facultății de Istorie a Universității din București (bd. Regina Elisabeta nr. 4-12).

Vor vorbi despre Insurecție, despre sensul și urmările ei Grzegorz Hanula, expert în cadrul Muzeului Insurecției de la Varșovia, prof. dr. Adrian Cioroianu, dr. Ion Constantin și Ion Ioniță.

Conferința este organizată de Institutul Polonez din București în colaborare cu Facultatea de Istorie și Biblioteca Centrală Universitară.

Insurecția de la Varșovia, care a izbucnit la data de 1 august 1944 și a durat 63 de zile a fost cea mai mare acțiune armată organizată de către rezistența antihitleristă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pe teritoriile ocupate de către Cel de-al Treilea Reich. A fost nu doar o continuare, dar poate chiar momentul culminant al luptei cu deosebit de cruda ocupație germană, care împreună cu aliatul său temporar, Uniunea Sovietică, a atacat Polonia în septembrie 1939, dar și o demonstrație nemaipomenită a dorinței de libertate a polonezilor, a dăruirii lor, a unor extraordinare abilități organizatorice și a refuzului categoric de a trăi într-o lume a terorii și nihilismului. În ciuda înfrângerii sale militare, a fost în același timp o declarație fermă a faptului că Polonia nu accepta nici noua ocupație care năvălea, împreună cu Armata Roșie, dinspre Răsărit. Pentru următoarele generații de polonezi a reprezentat o lecție și un simbol al rezistenței împotriva răului și agresiunii, care în mare măsură a făcut ca regimul comunist instaurat după anul 1945 în Polonia să nu prindă rădăcini adânci, ceea ce în anii 1980 ai secolului XX a făcut ca polonezii să pornească masive acțiuni de protest și în acest context să apară „Solidaritatea”, iar în anul 1989 să fie organizat primul guvern necomunist din Blocul Estic. În acest fel Insurecția de la Varșovia este cel mai important izvor de libertate nu doar pentru Polonia contemporană, dar și pentru alte țări înrobite de către totalitarismul sovietic.