Inima unui fost primar din Belgia, descoperită într o fântână din mijlocul orașului jpeg

Inima unui fost primar din Belgia, descoperită într-o fântână din mijlocul orașului

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 14 septembrie 2020

Muncitorii care renovează o fântână din piatră din orașul Verviers, din estul Belgiei, au descoperit o cutie din metal, de mici dimensiuni, care conține inima unui fost primar localității, conservată într-un borcan umplut cu etanol. 

Pierre David a fost primar al orașului Verviers între anii 1800 și 1808, când Belgia se afla sub conducere franceză. El și-a început al doilea mandat în 1830, anul în care Belgia a devenit țară independentă și a fost primarul orașului până la moartea sa, în 1939. 

Fântâna „David” din piața Place Verte a fost construită în secolul an XIX-lea, în amintirea fostului primar. În 1883, cu permisiunea familiei, inima fostului primar a fost amplasată în interiorul fântânii, acoperită cu o piatră. 

Relicva era menționată în documentele primăriei, însă până la redescoperirea ei „nimeni nu a crezut cu adevărat” că există, a declarat consilierul local Maxime Degey, pentru Reuters. 

Cutia a fost expusă la Muzeul de Arte Frumoase și Ceramică Verviers (foto sus) și va fi amplasată în locul în care a fost descoperită, în interiorul fântânii „David” (foto jos), după finalizarea lucrărilor de renovare.

fantana jpg jpeg

„Nu cunosc niciun alt exemplu de primar a cărui inimă să fie păstrată într-un monument... în mijlocul orașului său. Este ceva unic”, a declarat Nathalie Weerts, curator adjunct al muzeului din Verviers.