Autor 22988 vizualizări


În urmă cu 50 de ani, în cadrul unor săpături arheologice din zona Cisiordaniei, a fost descoperit un inel vechi de peste 2000 de ani. Inscripţia bijuteriei din bronz nu a putut fi descifrată până astăzi: se pare că obiectul a aparţinut guvernatorului roman Pilat din Pont, cel care l-a condamnat pe Iisus la răstignire.

Inscripţia de pe inel este reprezentarea unui vas de vin înconjurat de câteva cuvinte în greacă, indescifrabile până în prezent. După cinci decenii de stat în depozitul de antichităţi al guvernului israelian, bijuteria a putut fi curăţată şi fotografiată cu o cameră specială. Specialiştii au ajuns la concluzia că este un inel pentru sigilii, care simboliza statutul cavaleriei în epoca romană.


Profesorul Danny Schwartz , de la Facultatea de Arte şi Ştiinţă Columbia, a menţionat faptul că numele de Pilat în acele timpuri era extrem de rar: „Nu ştiu vreun alt Pilat în acea perioadă, în acele locuri, iar inelul demonstrează faptul că avem de a face cu o persoană bogată, cu o funcţie importantă”.