Îndreptarul comunist de coafură  Cele 28 de frizuri oficiale ale Coreei de Nord jpeg

Îndreptarul comunist de coafură. Cele 28 de frizuri oficiale ale Coreei de Nord

📁 Istoria Modei
🗓️ 24 februarie 2013

Intervenţia conducerii comuniste din Coreea de Nord pentru a nivela vieţile şi valorile cetăţenilor în conformitate cu "standardele socialiste" nu lasă nimic necontrolat. Până şi coafurile nord-coreenilor trebuie să respecte anumite reguli, existând în frizerii şi coafoare un "îndreptar" de tunsori comuniste, arată Daily Mail.

În cazul femeilor, există 18 coafuri aprobate de stat, pentru fiecare vârstă. Opţiunile nu sunt, însă, foarte variate. Lungimea părului nu depăşeşte nivelul umerilor şi permanentul este permis doar cu moderaţie, buclele trebuind să fie cât mai discrete posibil. Femeile măritate sau în vârstă sunt îndemnate să aibă părul tuns scurt, eventual cu un permanent uşor. Tinerele sau adolescentele au voie să îşi poarte părul în anumite versiuni de bob.

Standarde de tunsoare sunt şi în cazul bărbaţilor, al căror păr nu poate depăşi lungimea de 5 centrimetri şi trebuie să ajungă pe mâna frizerului o dată la 15 zile.

Măsura de a le impune oamenilor cum să îşi poarte părul nu este deloc nouă în Coreea de Nord. De altfel, ea  nu este fără precedent nici în istoria României, dacă ne amintim de mult-hulitele plete din perioada comunistă.

image

În 2005, spre exemplu, Coreea de Nord a avut un scurt serial televizat cu cinci episoade, intitulat "Să ne tundem în concordanţă cu stilul de viaţă socialist". În acelaşi timp, au fost lansate apeluri către populaţie, atât la radio, cât şi în presa scrisă, în care populaţia statului comunist, pe atunci condusă de Kim Jong-il, era "educată" cum se cade să se tundă şi să se îmbrace.

image

 Ri Jol-su,  prima doamnă a Coreei de Nord, are părul aranjat într-o variaţie a coafurii nr. 3 din tabelul oficial. // FOTO:KNS/AFP/MEDIAFAX

image

În această imagine, de la o manifestaţie din 15 aprilie 2012, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea lui Kim Il-sung, fondatorul Coreei de Nord, se poate vedea că femeile mature respectă codul oficial de coafură. // FOTO:Ed Jones/AFP/Mediafax

sursa:gandul.info