India revocă autonomia constituțională a statului Jammu Cașmir jpeg

India revocă autonomia constituțională a statului Jammu-Cașmir

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 5 august 2019

Guvernul indian a anunțat luni adoptarea un decret prezidențial care a abolit autonomia statului Jammu-Caşmir. Statutul provinciei cu populație majoritar musulmană era garantat de Constituția indiană. 

Anunțul a fost făcut în Parlament de către ministrul de interne Amit Shah. Decretul prezidențial a intrat în vigoare imediat şi a înlocuit articolele din Constituție referitoare la referitoare la autonomia provinciei Jammu-Caşmir.

De asemenea, guvernul condus de premierul Narendra Modi a prezentat în Parlament un proiect de lege pentru divizarea statului Jammu-Caşmir, din care ar urma să fie separată partea estică, Ladakh, cu majoritate budistă, relatează Agerpres.

Aceste măsuri fără precedent, pregătite în cel mai mare secret de naționaliştii hinduşi ai premierului Narendra Modi, ar putea duce la o revoltă violentă a majorității musulmane din Srinagar, cel mai mare oraş din Caşmir. Numeroşi locuitori ai acestei regiuni himalayene sunt ostili Indiei şi ataşați față de autonomia lor care datează de la începuturile republicii federale indiene, în urmă cu şapte decenii.

Pentru a preveni tulburările sociale, autoritățile indiene au desfăşurat în ultimele zece zile încă 80.000 de membri ai trupelor paramilitare în această zonă deja puternic militarizată.

Pakistanul condamnă decizia guvernului indian

Pakistanul a condamnat decizia Indiei de a revoca statutul constituțional special acordat regiunii Jammu-Caşmir, avertizând că va folosi toate opțiunile posibile pentru a contracara această „măsură ilegală”.

„Jammu-Caşmir sub ocupație indiană este un teritoriu disputat recunoscut internațional. Nicio măsură unilaterală a guvernului Indiei nu poate schimba acest statut disputat şi acest lucru nu va fi niciodată acceptabil pentru oamenii din Jammu-Caşmir şi Pakistan”, a precizat Ministerul de Externe din Pakistan.