Imagini în premieră din timpul operaţiunii secrete “Cauldron”, din anii `50 jpeg

Imagini în premieră din timpul operaţiunii secrete “Cauldron”, din anii `50

📁 Memoria Imaginii
Autor: Redacția
🗓️ 26 septembrie 2012

Un film în care sunt prezentate testele pe animale din timpul anilor `50 a fost făcut public recent, dezvăluind tratamentul cumplit la care au fost supuse maimuţe şi porci de Guineea pentru a se studia efectul substanţelor care ar fi fost folosite la fabricarea bombelor biologice.

Filmuleţul, care a fost postat pe You Tube, surprinde operaţiunea secretă cu nume de cod “Cauldron” (Cazan), parte a unui program de cercetare şi dezvoltare a armelor biologice de război, care, la acel moment, se axa pe dezvoltarea armelor de distrugere în masă. “Cauldron” s-a desfăşurat din mai până în septembrie 1952, pe coasta insulei Lewis, Scoţia, şi a fost efectuat de specialişti din cadrul guvernului britanic care au făcut teste, în toată această perioadă, pe aproximativ 3.500 de porcuşori de Guineea şi 83 de macaci. Englezii au demarat acest tip de cercetare după zvonurile potrivit cărora sovieticii ar fi dezvoltat bombe bacteriologice.

În imagini apar animalele, înghesuite în cutii strâmte şi cu capul imobilizat în afară, expuse unui gaz conţinând o substanţă similară, ca efect, ciumei bubonice, scrie Daily Mail.

Majoritatea maimuţelor şi a porcuşorilor de Guineea au murit în urma expunerii la germenii mortali, iar cei care au supravieţuit au fost sacrificaţi pentru studiul efectelor substanţelor chimice asupra organelor lor.

Înregistrarea a ieşit la iveală după ce Mike Kenner, un militant pentru transparenţă guvernamentală, a făcut presiuni asupra autorităţilor pentru publicarea acestor imagini. “Din câte ştiu, aceasta este singura înregistrare din lume în care animalele sunt expuse la patogeni mortali.”

Laboratorul de testare pe animale, MoD, se dezice de imaginile publicate pe You Tube. Potrivit reprezentanţilor, metodele actuale de testare pe animale sunt mult diferite de ceea ce se folosea acum 60 de ani, cercetarea modernă respectând conduita etică şi ştiinţifică.

Chiar dacă în zilele noastre e puţin probabil ca astfel de teste să se efectueze, în vederea dezvoltării echipamentelor militare, înregistrarea rămâne o amintire teribilă şi crudă a modului în care englezii au dezvoltat probabil cele mai periculoase arme pe care omenirea le-a văzut.

mai multe pe:http://www.gandul.info/magazin/video-imagini-in-premiera-din-timpul-operatiunii-secrete-cauldron-din-anii-50-10113991