Imaginea unui porc sălbatic, cea mai veche pictură din lume, descoperită în Sulawesi | FOTO jpeg

Imaginea unui porc sălbatic, cea mai veche pictură din lume, descoperită în Sulawesi | FOTO

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 14 ianuarie 2021

Cea mai veche formă de artă din lume, reprezentarea figurativă a unui porc sălbatic, a fost descoperită într-o peșteră din Insula Sulawesi, Indonezia. Arheologii consideră, pe baza tehnicii de datare utilizate (datarea folosind seriile uraniului), că imaginea a fost realizată acum 45.500 de ani, ceea ce face ca această pictură să fie cea mai veche formă de artă din lume descoperită până în acest moment, după cum relatează site-ul Science Advances, preluat de publicații din întreaga lume. Anterior, cea mai veche pictură rupestră era considerată o imagine descoperită tot în aceeași zonă, veche de aproape 44.000 de ani.

Porcul reprezentat face parte dintr-o specie specifică insulei, Sus celebensis, existentă și în ziua de azi. Exemplarele din acestă specie sunt mici, 40-85 de kilograme, cu picioarele scurte și negi faciali caracteristici. Sus celebensis este a doua specie de porc, cealaltă fiind porcul mistreț, pe care oamenii au reușit să o domesticească. Endemică în Insula Sulawesi, specia a fost ulterior transportată de oameni în multe alte insule.  

În complexul de peșteri din Sulawesi, aproximativ 300, majoritatea picturilor reprezintă porci, bivoli și cerbi pitici, dar porcii domină în mod categoric, dovedindu-se importanța lor pentru oamenii preistorici care au colonizat insula cu aproximativ 70.000 de ani în urmă. 

Foto: © A. A. Oktaviana, ARKENAS/Griffith University

foto 2 jpg jpeg

Imaginea recent descoperită este realizată folosindu-se pigment ocru roșu, porcul apare din profil într-o postură în care pare că urmărește o confruntare dintre alți doi porci din care nu s-au mai păstrat decât capetele. 

Cercetătorii indonezieni și australieni care studiază complexul de peșteri din Insula Sulawesi au descoperit și alte imagini de la care așteaptă surprize după ce va fi realizată datarea științifică. 

Foto: © A. A. Oktaviana, ARKENAS/Griffith University

foto 3 jpg jpeg