China, acuzaţii dure la adresa SUA: Au lăsat o „mizerie de nedescris“ în Afganistan  Rolul lor este de a distruge, nu de a construi jpeg

Imaginea SUA post-Afganistan. Blinken: „Nu este Saigon”

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 16 august 2021

După 20 de ani de prezenţă militară în Afganistan, cel mai lung război al Statelor Unite se încheie cu reîntoarcerea talibanilor la putere, ceea ar putea întina pe termen lung imaginea celei mai mari puteri mondiale, relatează adevarul.ro.

Prăbuşirea guvernului afgan şi a armatei sale finanţate de Washington, fuga din ţară a preşedintelui Ashraf Ghani, „baletul elicopterelor” pentru a evacua personalul ambasadei americane... toate aceste fapte istorice riscă să cântărească mai mult decât asigurările date de administraţia Joe Biden cu privire la o misiune „de succes” în Afganistan, comentează AFP. Odată cu reîntoarcerea talibanilor la putere, întrebarea „de ce?” ar putea deveni dominantă în societatea americană: de ce şi-au pierdut viaţa aproape 2.500 de americani? De ce această factură ce depăşeşte 2.000 de miliarde de dolari? Colac peste pupăză, evacuarea personalului american din Afganistan a reaprins amentirile dureroase despre retragerea din Vietnam.

„Deciziile preşedintelui Biden ne precipită către un deznodământ şi mai rău decât căderea umilitoare a Saigonului în 1975”, a declarat liderul minorităţii republicane în Senatul SUA, Mitch McConnell. Unii se tem deja, aşa cum este cazul reprezentantei republicane din Congres Liz Cheney, că retragerea din Afganistan va submina acţiunile Washingtonului în anumite regiuni din străinătate, întrucât nu ar mai inspira teamă adversarilor săi. „Nu există nicio scuză. Este o catastrofă. Şi aceasta are consecinţe nu doar pentru Afganistan, nu doar pentru războiul împotriva terorismului ci, la nivel global, pentru rolul Americii în lume”, a spus Liz Cheney, citată de AFP.

„Nu este Saigon”

Administraţia americană, condusă de democraţi, respinge aceste interpretări ale republicanilor. „Nu este Saigon”, a declarat duminică secretarul de stat Antony Blinken. „Am sosit în Afganistan în urmă cu 20 de ani cu o misiune şi misiunea a fost aceea de a regla conturile cu cei care ne-au atacat pe 11 septembrie. Am îndeplinit această misiune”, a explicat şeful diplomaţiei americane, referindu-se la eliminarea liderului reţelei teroriste al-Qaeda Osama bin Laden, ucis într-o operaţiune americană la 2 mai 2011.

O rămânere la nesfârşit în Afganistan „nu este în interesul nostru naţional”, a adăugat Blinken, reamintind că acum Statele Unite doresc să îşi reorienteze atenţia şi mijloacele pentru a contracara politica agresivă a Chinei în Pacific. „Competitorii noştri strategici nu ar dori nimic mai mult decât să ne vadă blocaţi în Afganistan încă cinci, zece sau 20 de ani”, a insistat el, potrivit AFP.