Ierihon împlineşte 10 000 de ani jpeg

Ierihon împlineşte 10.000 de ani

📁 Antichitate
Autor: Eva Galambos
🗓️ 18 octombrie 2010

Autoritatea Palestiniană a investit două miliarde de dolari pentru a celebra 10.000 de ani de la întemeierea oraşului. Ierihonul (situat în Cisiordania-teritoriile palestiniene) este considerat unul dintre cele mai vechi oraşe din lume, menţionat şi în Vechiul Testament.

În Vechiul Testament se vorbea de prăbuşirea zidurilor Ierihonului şi, într-adevăr, acestea au rămas în starea descrisă de Biblie, dar există perspective pentru refacerea lor.

Celebrările care au fost organizate încă din anul 2000 s-au concentrat mai ales asupra popularizării locurilor legate de istoria creştinismului, de prezenţa lui Iisus Hristos în zonă (Bethleemul, Muntele Ispitelor). Data aniversării-10.10.2010-a fost aleasă convenţional (este uşor de reţinut), fiind precedată de o săptămână de festivaluri stradale şi dezbateri legate de dezvoltarea turismului. Deşi oarecum dezamăgiţi deoarece sperau la participarea unor personalităţi politice, de pildă, a preşedintelui Barack Obama, locuitorii oraşului sunt încredinţaţi cu Ierihonul va deveni un punct turistic important.

„Zona dispune de un mare potenţial care aşteaptă să fie descoperit", a declarat dr.Khouloud Daibes-Abu Dayyeh, ministrul palestinian al Turismului. Ministerul său a reuşit să atragă fonduri private, dar şi din partea autorităţilor, pentru dezvoltarea infrastructurii turistice la Ierihon şi în valea Iordanului, pentru restaurarea siturilor istorice şi realizării unor tururi tematice.

Acestea se vor adăuga înzestrărilor existente - o telecabină pe Muntele Ispitelor la 300 de metri de-asupra Văii Iordanului, cu o privelişte extraordinară sau hotelurile elegante construite în ultimii ani. Din păcate, Intifada din 2001 a întârziat dezvoltarea turismului în zonă. Cu cele două miliarde de dolari care se vor investi în următorul deceniu, locuitorii din Ierihon speră să se construiască alte hoteluri, parcări şi şosele care să devină puncte de atracţie pentru un număr cât mai mare de vizitatori. Situat cu mult sub nivelul mării, la 16 km de Marea Moartă, Ierihonul este oraşul aflat la cea mai joasă altitudine din lume şi unul dintre cele mai vechi oraşe locuite permanent.

În Vechiul Testament era denumit „oraşul palmierilor". Deşi în apropiere se află o regiune aridă, faptul că era înconjurat de izvoare explică prezenţa permanentă a populaţiei în localitate de mii de ani. Din ce în ce mai multe iniţiative de acest fel au loc în acele regiuni din Cisiordania care se află sub administraţia Autorităţii Palestiniene, contribuind la creşterea economică susţinută care se înregistrează în ultimii ani pe teritoriul palestinian.