Iată ce metode macabre de contracepţie foloseau prostituatele romane jpeg

Iată ce metode macabre de contracepţie foloseau prostituatele romane

📁 Roma, măreţia şi declinul său
Autor: Redacția
🗓️ 1 septembrie 2011

Prostituatele din timpul Romei antice îşi ucideau copiii nou-născuţi în mod obişnuit, care apoi erau îngropaţi în gropi comune. Urme ale sinistrului obicei au fost dezgropate de arheologi pe un câmp dintr-o fermă din sud-estul Angliei.

Arheologii au descoperit pe teritoriul unei ferme din Hambleden, Buckinghamshire, o groapă comună care conţinea rămăşiţele a 97 de copii, toţi morţi la aceeaşi vârstă. În urma unei cercetări atente, experţii au decis că pe locul acela funcţionase cel mai probabil un bordel, potrivit Daily Mail.

Romanii nu aveau la dispoziţie metode contraceptive eficiente, iar infanticidul nu era considerat o crimă atât de şocantă precum azi, astfel că femeile îşi ucideau uneori copiii imediat după naştere. Arheologii susţin că localnicii din acea perioadă şi-au ucis sistematic pruncii şi i-au îngropat în acea parte a aşezării.

Măsurătorile făcute pe schelete au arătat faptul că toţi bebeluşii au murit şi au fost îngropaţi la aceeaşi vârstă, imediat după naştere (40 de săptămâni de dezvoltare embrionară). Dacă pruncii ar fi murit din cauze naturale, ar fi avut vârste diferite.

article 1289603 0A32C419000005DC 721 468x286 jpg jpeg

Craniul unui copil descoperit la Hambleden (Sursă foto:BBC.com)

Aşezarea romană a fost identificată pe teritoriul fermei din Hambleden încă acum 100 de ani, însă cercetări cu privire la originea scheletelor de copii îngropate acolo au fost demarate abia acum.

Arheologul Jill Eyers a arătat un interes special faţă de sit timp de mai mulţi ani. Aceasta a organizat o echipă care să cerceteze situl, iar acum scrie o carte despre descoperirile sale. „Găsirea rămăşiţelor mi-a provocat coşmaruri timp de trei nopţi”, a mărturisit aceasta.

Descoperirea a adus în atenţia oamenilor de ştiinţă un alt site arheologic, din Ashkelon, sudul Israelului. În 1988, aproximativ 100 de schelete de prunci au fost dezgropate de sub canalizarea unei băi din epoca romană.

În urmă cu aproape 2000 de ani, romanii s-au bucurat de o climă plăcută şi culturi agricole generoase în acest colţ din sud-estul Angliei. Este foarte probabil ca în această micuţă aşezare romană să fi existat un bordel, datorită apropierii de râul Tamisa, o cale navigabilă spre şi de la Londra.