Iată câștigătorii cartii: «Ivan cel Groaznic» jpeg

Iată câștigătorii cartii: «Ivan cel Groaznic»

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 22 iulie 2014

Câștigatorii sunt

Câștigă cu Historia și Editura Corint o carte extraordinara: «Ivan cel Groaznic»,  în cadrul concursului "O ZI DIN ISTORIE!"

Răspunde corect la întrebarea “La ce vârstă a fost încoronat ca țar Ivan cel Groaznic?, apoi abonează-te la newsletterul historia.ro, şi eşti înscris automat în tragerea la sorţi pentru cȃştigarea cărţii.

Trimite răspunsul pe adresa de e-mail concurs.historia@historia.ro împreună cu datele tale de contact (nume complet, telefon). Câştigătorii, cinci la număr, vor fi publicati pe site-ul Historia.ro în data de 3 august.

ATENTIE! Abonarea la newsletter in momentul tragerii la sorti este obligatorie! Daca nu sunteti abonati la newsletter in momentul tragerii la sorti, premiul se invalideaza si este extras un alt câştigător.Cei care sunt abonati mai vechi la newsletter participa automat la concursul nostru. Singurul lucru pe care trebuie sa il mai faca este sa trimita răspunsul pe email la intrebarea pusă de noi.

Despre carte:

Cartea pe care venerabilul prozator francez de origine rusă, Henri Troyat – membru al Academiei franceze vreme de o jumătate de veac, din 1958 şi până la dispariţia sa în 2007 – o consacră acestui sumbru personaj este fascinantă tocmai fiindcă reuşeşte nu doar să reflecte mulţimea de aspecte cât se poate de contradictorii ale acestui complicat personaj, ci şi să-i restituie acestuia o coerenţă şi o autenticitate greu de bănuit la prima vedere. […]

Regăsim astfel, dincolo de fiorul inevitabil pe care un personaj în egală măsură strălucit şi sinistru îl răspândeşte din paginile unei cărţi care poate fi citită şi ca un thriller istoric, temele unei propagande imperiale ale cărei ecouri nu s-au stins până azi. Înţelegem mai bine de ce, în plin război, Stalin a încurajat, dacă nu cumva a comandat chiar, un film despre Ivan cel Groaznic. Emblematic pentru aspiraţia, niciodată lipsită de frustrări, care împinge Rusia când să-şi afirme, când să-şi nege apartenenţa la Europa;emblematic pentru un imperialism de coloratură mistică şi savantă deopotrivă, ca şi pentru echilibrul mereu instabil dintre ispitele Orientului şi valorile occidentale, politician talentat şi călău fără scrupul, Ivan Goznîi este, cum îl arată şi porecla prefăcută în renume, un personaj istoric fascinant şi ameninţător.

Henri Troyat a meritat pe deplin gratitudinea cititorilor săi pentru această restituire.-Prof. univ. dr. Zoe Petre

Despre autor

HENRI TROYAT (Lev Tarasov), cunoscutul scriitor francez de origine rusă, s-a născut la Moscova în 1911. Cartea sa de debut,  Faux Jour (1935), este remarcată de critica literară şi premiată. Publică apoi Le Vivier, Grandeur nature,  La Clef de voûte şi L’Araigne,  distinsă cu Premiul Goncourt în 1938.

Publică apoi mari fresce istorice: Tant que la Terre durera (7 vol.),  Les Semailles et les Moissons (5 vol.) şi La Lumière des Justes (5 vol.). Bogata sa operă literară include de asemenea nuvele, biografii (Puşkin, Dostoievski, Tolstoi, Gogol, Ecaterina cea Mare, Petru cel Mare, Cehov, Turgheniev, Gorki, Flaubert, Maupassant), piese de teatru. Le Front dans les nuages (1976) marchează o revenire la prima sa manieră romanescă, iar Le Moscovite (3 vol.) şi Les Héritiers de l’Avenir (3 vol.) completează ciclurile istorice.

 

Henri Troyat a fost ales membru al Academici Franceze în 1959. S-a stins din viaţă în anul 2007 la Paris.