Hotelul Dacia din Satu Mare, un simbol arhitectural, în cea mai grea perioadă a existenței sale jpeg

Hotelul Dacia din Satu Mare, un simbol arhitectural, în cea mai grea perioadă a existenței sale

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 1 octombrie 2014

Hotelul Dacia din Satu Mare, clădire considerată simbol arhitectural al municipiului, care apare pe foarte multe cărți poștale și imagini reprezentative ale orașului, trece acum, la 112 ani de la construire, prin cea mai grea perioadă a existenței sale, după ce proiectul de reabilitare a fost oprit odată cu începerea crizei financiare, informează Agerpres.

Fațada clădirii, cândva colorată și strălucitoare, s-a degradat și a devenit una cenușie și tristă. Autoritățile fac planuri pentru salvarea clădirii, dar totul se rezumă la bani.

Amplasat în centrul vechi al municipiului Satu Mare, hotelul Dacia atrage și acum privirile vizitatorilor prin fațada lucrată minuțios, cu figurine umane, decorațiuni florale, stucaturi și stema orașului. Clădirea a fost construită în 1902 pe locul vechii primării, după cinci ani de dezbateri. În anul 1897 a fost organizat un concurs de proiecte, câștigător fiind declarat cel al hotelului Dacia, întocmit de arhitecții Balint Zoltan și Frommer Lajos, elevi ai promotorului stilului seccesion, Lechner Odon, numit și Gaudi al Ungariei. Proiectul complexului hotelier, realizat în stil secession, a fost premiat în anul 1903 la Bienala de la Viena, fiind declarat cel mai frumos hotel din acea vreme.

"Hotelul Dacia este o bijuterie a artei secession de la sfârșitul secolului al XIX-lea, începutul secolului XX, construit în 1902 pe locul fostei primării. Primarul de atunci, Herman Mihaly, s-a luptat să construiască un hotel în vreme ce consilierii considerau că trebuia să se construiască aici o piață de legume. Până la urmă a învins ideea primarului, care, din păcate, nu a mai trăit să-l vadă inaugurat, a murit cu o lună înainte, în 1903. Palatul respectă regulile secessionului cu influențe din arta indiană", a declarat directorul Centrului de Creație Satu Mare, Felician Pop.

Inițial, numele hotelului a fost Pannonia, dar după Marea Unire și-a schimbat denumirea în Dacia. A funcționat ca hotel și restaurant, iar după anii '60 sala de bal a fost transformată în filarmonică, având o acustică de invidiat.

Fiind cel mai frumos hotel din oraș, de-a lungul timpului aici s-au cazat mari personalități precum Liviu Rebreanu, Mihail Sadoveanu, Nicolae Iorga, Octavian Goga.

"După Revoluție, prin tot felul de manevre acest hotel a fost privatizat, apoi a fost vândut unui investitor care s-a apucat să facă modificări de structură a clădirii. Din cauza crizei financiare investitorul a rămas fără resurse și astăzi clădirea hotelului Dacia se degradează pe zi ce trece. El este simbolul arhitectural al Sătmarului identitar", a spus Felician Pop.

De-a lungul timpului, în interiorul clădirii s-au făcut mai multe recompartimentări. În anul 2010, noul proprietar, omul de afaceri Vasile Țânțaș, cel care ani la rând a fost declarat cel mai bogat om din județ, a început renovarea hotelului, anunțând că îl va aduce la forma originală pentru a "pune în valoare stilul în care s-a realizat".

La acea vreme, valoarea investiției era estimată la 10 milioane de euro. Reprezentantul milionarului, Radu Hossu, a explicat la acea vreme că 80.000 de euro a costat doar avizul de construcție, 435.000 de euro a fost proiectul executat de o firmă agreată de Ministerul Culturii, iar în subsolul clădirii s-au investit circa 1, 5 milioane de euro, unde s-a creat și o sală de conferințe de circa 250 de locuri.

"În interior se va lucra ca în armată, cu periuța de dinți, cu pensula, sunt câteva detalii, componente florale care au fost acoperite cu foiță de aur de 14 karate. Anumite părți au fost placate cu foi de aur, vom reface tot", preciza Radu Hossu.

S-au efectuat lucrări de redimensionare și recompartimentare, pentru a fi create în total 80 de camere de patru stele și șase apartamente rezidențiale, pe cele două etaje și mansardă.

Radu Hossu dădea asigurări că interesul firmei era de a finaliza cât mai repede investiția de circa 10 milioane de euro și că hotelul va fi redeschis cel mai târziu în anul 2013. Între timp, investitorul a fost lovit de criza financiară și a fost nevoit să oprească lucrările. De atunci hotelul este închis.

Autoritățile s-au sesizat, având în vedere că este o clădire monument istoric de cea mai mare importanță, și au încercat să găsească soluții. Chiar și ministrul Culturii, Kelemen Hunor, s-a arătat interesat de achiziționarea hotelului Dacia de către statul român. El declarase că este la curent cu problemele privind restaurarea clădirii monument istoric, însă atâta timp cât aceasta este în proprietate privată ministerul nu poate interveni.

În 2013, conducerea Primăriei Satu Mare și a Consiliului Județean au început negocierile cu omul de afaceri Vasile Țânțaș pentru cumpărarea clădirii, aflată într-o avansată stare de degradare. Primarul Dorel Coica a afirmat că valoarea hotelului a fost evaluată la trei milioane de euro și că se poartă discuții cu Consiliul Județean pentru achiziționarea acestuia. În opinia primarului, hotelul ar putea fi transformat într-un frumos centru cultural, ce ar putea fi reabilitat cu fonduri europene. Cert este că s-au purtat mai multe discuții, dar, deocamdată, nu s-a ajuns la nicio concluzie.

"Hotelul are un destin nemeritat. La 112 ani de când a fost dat în folosință trece prin cea mai grea perioadă", spune Felician Pop, directorul Centrului de Creație Satu Mare.