Horia Roman Patapievici şi „Secolul meu”, o tulburătoare radiografie a sistemului comunist jpeg

Horia-Roman Patapievici şi „Secolul meu”, o tulburătoare radiografie a sistemului comunist

📁 Carte
Autor: Monica Andronescu
🗓️ 10 februarie 2015

Horia-Roman Patapievici, Constantin Geambaşu şi Maja Wawrzyk, directorul Institutului Polonez din Bucureşti se vor întâlni marţi, 10 februarie, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, pentru o discuţie pornind de la volumul lui Aleksander Wat, „Secolul meu. Confesiunile unui intelectual european. Convorbiri cu Czesław Miłosz”.

O tulburătoare radiografie a sistemului totalitar comunist, volumul „Secolul meu. Confesiunile unui intelectual european. Convorbiri cu Czesław Miłosz”, considerat de Saul Below „o carte fascinantă”, va fi subiectul de discuţie al întâlnirii de marţi seara, ora 19.00, de la Librăria Humanitas Cişmigiu. Mărturiile lui Aleksander Wat, cuprinse în volumul „Secolul meu. Confesiunile unui intelectual european. Convorbiri cu Czesław Miłosz”, dezvăluuie nu doar drama unui intelectual rafinat, ci în primul rând dimensiunea răului pe care l-a generat un astfel de sistem.

„Ca document al unui martor istoric, Secolul meu este o lucrare extraordinară. Dar, mai mult decât atât, este o capodoperă a genului autobiografic. Vocea lui Wat este irezistibilă, şi el îşi spune povestea cu o asemenea rigoare şi inteligenţă, cu o asemenea căldură umană copleşitoare, încât cuvintele lui te schimbă pentru totdeauna... Este o realizare magnifică, una dintre cele mai mişcătoare şi puternice cărţi pe care le-am citit vreodată“, spune  Paul Auster.

Continuarea pe adevarul.ro