Hominizii primitivi au coabitat cu oamenii moderni? jpeg

Hominizii primitivi au coabitat cu oamenii moderni?

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 10 mai 2017

Fosilele de Homo naledi au o vechime de circa 335.000 - 236.000 de ani, susține Lee Berger, paleontologul american care a făcut furori în 2015, când a anunțat că a descoperit o nouă specie umană în Africa de Sud.

Berger, profesor la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, și echipa sa au făcut public rezultatul datării fosilelor, iar rezultatele obținute sunt surprinzătoare.

Homo naledi a trăit "la începutul a ceea ce noi considerăm ca începutul erei omului modern”, a declarat Berger.

”Ei sunt surprinzător de tineri... Este vorba de o specie primitivă, care a supraviețuit milioane de ani și care a rămas invizibilă”, a adăugat paleontologul american.

Cazuri de coabitare între specii au mai fost identificate în trecut. Spre exemplu, omul de Neanderthal s-a intersectat cu Homo sapiens în Europa, înainte de a dispărea în urmă cu 30.000 de ani, însă acest scenariu nu a fost avansat niciodată pentru Africa, relatează Agerpres.

”Vedem că a existat în Africa în ultimele etape ale evoluției noastre o varietate de specii la care nimeni nu se aștepta”, a declarat un alt membru al echipei de cercetare, John Hawks de la Universitatea din Wisconsin.

Lee Berger a anunțat, de asemenea, marți că a descoperit o altă colecție de fosile de Homo naledi într-o grotă din apropierea primei sale descoperiri. Printre acestea, un schelet destul de complet, cu un craniu foarte bine conservat (foto sus), denumit ”neo” (”cadou”) în limba locală sesotho.

În 2015, Berger a afirmat că prezența oaselor într-o grotă la care era aproape imposibil de ajuns sugerează faptul că este vorba de fapt despre un mormânt și că Homo Naledi aveau ritualuri funerare, o practică atribuită anterior doar oamenilor moderni. Această ipoteză a atras ironiile colegilor de breaslă, însă marți, Berger a insistat pe acest subiect, explicând că drumul de acces către această a doua descoperire este la fel de îngust.

Homo naledi schelet jpg jpeg

Fosile de Homo naledi

”Acest lucru întărește, cred, ideea că Homo Naledi a folosit această grotă într-un anumit scop și poate (...) că Homo Naledi își îngropa acolo morții”, a explicat paleontologul.