A apărut Historia Special, ediția de vară/ SUMAR png

HISTORIA SPECIAL, de joi la toate punctele de distribuție a presei

📁 Primul Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 24 iunie 2020

De joi, 25 iunie, găsiți la toate punctele de distribuție a presei (punctele Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării) noua Historia Special de vară, o ediție aniversară: 100 de ani de la recunoașterea internațioanlă a unirii Transilvaniei cu România, prin semnarea Tratatului de la Trianon.

Primul Război Mondial se sfârșise – doar bătălia de pe front, căci cea diplomatică abia începea, odată cu Conferința de Pace de la Paris din ianuarie 1919. Abia un an și jumătate mai târziu, pe 4 iunie 1920 marile puteri implicate în război semnau documentul prin care recunoșteau la nivel internațional unirea României cu Transilvania, respectiv noile granițe ale regatului. „Ardealul nu e numai inima României politice; priviți harta, Ardealul e inima României geografice!”, spunea Nicolae Titulescu. Fără semnarea Tratatului de la Trianon, sacrificiul românilor ce au murit în timpul Marelui Război ar fi fost în zadar.

A fost un parcurs anevoios, care a necesitat iscusința unei delegații de politicieni și experți (de la geografi până la etnologi) – ședințe după ședințe, cu discursuri, documente, argumente; cu frustrări, dar și cu speranță. Iar peste toate acestea, Europa, dar mai ales România trebuia să facă fața noului dușman de la Est: bolșevismul. Despre tot acest parcurs, despre cele mai de seamă personalități care luptat pentru România Mare la masa tratativelor citiți în Historia Special, ediție aniversară de centenar.

HS 31 jpg jpeg