Hartă a Turciei europene: De ce Sarmizegetusa și Cotnariul au parte de o atenție specială? jpeg

Hartă a Turciei europene: De ce Sarmizegetusa și Cotnariul au parte de o atenție specială?

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 10 septembrie 2020

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi a făcut publică pe pagina de socializare a instituției o hartă deosebit de interesantă a Turciei europene ce a fost gravată în 1707-1708. 

Această hartă a Turciei europene, de dimensiuni mari, a fost gravată în 1707 - 1708 pentru un atlas al editorilor londonezi John Senex şi Charles Price. Din motive financiare, cei doi parteneri s-au despărţit înainte de publicarea atlasului, împărţindu-şi plăcile gravate. 

„TURCIA EUROPEANĂ” i-a revenit lui John Senex, care a iniţiat un nou proiect împreună cu John Maxwell. Atlasul pregătit de cei doi a fost publicat abia în 1714. Cartograful a ignorat schimbările politice de la sfârşitul secolului al XVII-lea, înfăţişând o Turcie europeană mult mai întinsă, de dinaintea Tratatului de pace de la Karlowitz (1699). 

Pe hartă apar: Albania, Macedonia, Bulgaria, Romania, Serbia, Valahia, Transilvania, Moldova, părți din Ungaria etc. Sunt marcate numeroase localități, unele însoțite de mici explicații, precum cea din dreptul COTNARIULUI: „faimos pentru vinurile bune făcute acolo”. 

O atenţie deosebită este acordată vestigiilor antice: drumuri romane, ruine de cetăţi (printre care şi Sarmizegetusa). Remarcabilă este marcarea foarte minuţioasă a frontierei dintre Europa şi Asia, care porneşte din Marea Neagră şi ajunge până la Marea Mediterană, separând insulele din Marea Marmara şi din Marea Egee în asiatice şi europene. 

În imagine avem această hartă „TURCIA ÎN EUROPA” / „TURKY IN EUROPE, corrected from observations communicated to the Royal Society at London and Paris”, publicată de John Senex la Londra în 1714, pe care vă invităm să o vedeţi în original la Muzeul Hărţilor.

118784120 2931586270280628 2247337182297617209 o jpg jpeg