Guvernul mexican le cere scuze mayașilor pentru «greșelile» comise împotriva lor după cucerirea spaniolă jpeg

Guvernul mexican le cere scuze mayașilor pentru «greșelile» comise împotriva lor după cucerirea spaniolă

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 4 mai 2021

Guvernul mexican a cerut luni în mod oficial scuze poporului indigen mayaş pentru greşelile comise împotriva sa după cucerirea spaniolă, informează agerpres.ro.

Prezentarea acestor scuze, care coincide cu aniversarea a 500 de ani de la Conquista (cucerirea Mexicului), a avut loc la iniţiativa preşedintelui Mexicului, Andrés Manuel Lałpez Obrador, şi a omologului său din Guatemala, Alejandro Giammattei, în municipiul Felipe Carrillo Puerto, Quintana Roo (sud-est).

"Cerem scuze poporului mayaş pentru abuzurile teribile comise de indivizi şi puteri naţionale şi străine în timpul Cuceririi, a celor trei secole de dominaţie colonială şi a celor două secole ale Mexicului independent", a declarat preşedintele mexican, referindu-se în special la războiul castelor din secolul al 19-lea.

Acest conflict corespunde unei răscoale a mayaşilor înrobiţi din Yucatan (sud-estul Mexicului) împotriva populaţiei albe şi metise, care a început în 1847 şi s-a încheiat în 1901.

În timpul ceremoniei, guvernul mexican a recunoscut rasismul şi discriminarea de care această minoritate etnică încă suferă la două secole după independenţa Mexicului.