Grupului Ilaşcu: Rusia sprijină acţiunile criminale din Transnistria jpeg

Grupului Ilaşcu: Rusia sprijină acţiunile criminale din Transnistria

📁 Comunism
Autor: Redacția
🗓️ 9 august 2010

Membrii Grupului Ilaşcu acuză Rusia, într-o declaraţie comună, că încurajează "forţele criminale" din Transnistria să aresteze şi să omoare oameni nevinovaţi, informează Jurnal de Chişinău, în ediţia electronică.

"Federaţia Rusă alimentează forţele rebele şi criminale din stânga Nistrului şi le încurajează în continuare să aresteze şi să omoare oameni nevinovaţi", a afirmat consilierul prezidenţial şi fostul deţinut politic Ştefan Urâtu, în cadrul unei conferinţe de presă organizată împreună cu Andrei Ivanţoc şi Tudor Popa după ce Rusia a criticat R.Moldova pentru decorarea membrilor Grupului Ilaşcu.

La rândul său, Andrei Ivanţoc a declarat că, deşi este indignat de poziţia Ministerului rus de Externe, aceasta nu îl surprinde.

Foştii deţinuţi politici afirmă că, nici măcar la trei ani după eliberarea din Transnistria, autorităţile separatiste de la Tiraspol nu îi lasă în pace. "Suntem urmăriţi. Uneori mă sună prieteni şi-mi spun că sunt urmărit de o maşină cu numere transnistrene", precizează Ivanţoc.

"Îmi pare rău că Rusia procedează aşa şi că nici măcar acum, când suntem acasă, nu ne permit să trăim în pace", spune, la rândul său, Tudor Popa. Ilie Ilaşcu nu a fost prezent la conferinţa de presă.

Autorităţile de la Moscova şi-au exprimat îngrijorarea faţă de acţiunile politice care au loc la Chişinău, considerând că decorarea membrilor Grupului Ilaşcu de către preşedintele interimar moldovean reprezintă o justificare a acţiunilor naţionaliştilor în timpul războiului din 1992 şi o subminare a procesului de rezolvare a conflictului transnistrean.

Membrii Grupului Ilaşcu-Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco şi Tudor Popa-au fost decoraţi luni de preşedintele interimar al R.Moldova, Mihai Ghimpu, cu Ordinul Republicii.