Grecia și Macedonia, acord istoric privind numele fostei republici iugoslave jpeg

Grecia și Macedonia, acord istoric privind numele fostei republici iugoslave

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 13 iunie 2018

Grecia și Macedonia au ajuns la un acord istoric pentru a rezolva disputa veche de aproape trei decenii privind numele fostei republici iugoslave.

Conform acordului, Macedonia va purta oficial numele de Severna Makedonija (Macedonia de Nord). Limba oficială va fi macedoneană iar cetățenii vor fi cunoscuți ca macedoneni.Noul nume va fi folosit atât pe plan internațional cât și bilateral, astfel că și țările care recunosc numele Macedonia vor trebui să adopte noua denumire de Macedonia de Nord.Acordul trebuie aprobat prin referendum în Macedonia și de către parlamentele ambelor țări.

”Acordul va fi supus unui vot în parlamentul Greciei doar dacă Macedonia își va respecta angajamentul”, a declarat prim-ministrul grec Alexis Tsipras.

Disputa dintre cele două țări privind numele „Macedonia” a început în 1991 atunci, când fosta republică iugoslavă și-a declarat independența sub numele de Republica Macedonia. Atena a susținut că țara nu poate folosi acest nume, deoarece există o regiune în nordul Greciei cu același nume.

În 1993, din cauza acestei dispute, fosta republică iugoslavă a fost admisă în cadrul Organizației Națiunilor Unite sub denumirea provizorie de Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, abreviat FYROM. Disputa a afectat procedurile de aderare ale Macedoniei la Uniunea Europeană și NATO.