Grecia cere Germaniei despăgubiri pentru cele două războaie mondiale jpeg

Grecia cere Germaniei despăgubiri pentru cele două războaie mondiale

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 6 iunie 2019

Guvernul grec a anunțat că i-a cerut Germaniei să participe la negocierile privitoare la acordarea de despăgubiri Atenei, pentru cele două războaie mondiale. Germania nu a fost dispusă să redeschidă discuţiile, spunând că problema a fost rezolvată acum mult timp.

Ambasadorul Greciei în Germania a înaintat o cerere oficială, marţi, ca Berlinul să participe la discuţii referitoare la plata despăgubirilor despre care Atena spune că trebuie să fie plătite de către Germania, pentru cele două conflagraţii mondiale, a transmis ministerul grec de Externe, informează Adevărul.

„Guvernul grec invită Guvernul german la o negociere pentru satisfacerea practică a acestor cereri, care sunt deosebit de importante pentru poporul grec, din punct de vedere moral şi material“, a precizat ministerul grec de Externe.

Parlamentul grec a votat în aprilie lansarea unei campanii diplomatice pentru obligarea Germaniei de a plăti miliarde de euro în daune pentru cele două războaie mondiale. Germania a refuzat să participe la negocieri, negând că ar fi obligată să plătească despăgubiri, pentru că problema datoriilor de război ale ţării a fost rezolvată acum mult timp.

Atena s-a predat puterilor Axei în 1941, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi a suferit sub nazişti. Germania şi aliata sa Bulgaria au fost nevoite să se retragă, sub presiunea Aliaţilor, în 1944, dar nu au predat controlul Cretei şi al altor insule din Marea Egee decât după al Doilea Război Mondial.

Problema reparaţiilor de război a apărut în timpul crizei datoriilor din 2010. Mulţi greci consideră Germania vinovată pentru măsurile dure de austeritate impuse în schimbul împrumuturiloe de miliarde de euro acordate. Un comitet parlamentar din 2016 a stabilit că Grecia ar putea cere despăgubiri de cel puţin 292 miliarde de euro pentru cel de-al Doilea Război Mondial şi încă 9,2 miliarde de euro pentru Primul Război Mondial, deşi în decizia parlamentară de la începutul acestui an nu este menţionată o sumă.