Goți, vizigoți – și fibulele lor în spațiul nostru jpeg

Goți, vizigoți – și fibulele lor în spațiul nostru

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 19 iunie 2020

Fibulele de tip „Monströso” sunt adevărate opere de artă ale giuvaiergeriei antice. Un exponat extraordinar a fost descoperit într-o așezare de lângă satul Hansca, raionul Ialoveni din Republica Moldova. Această minunată podoabă face parte din piesele expuse în Sala Tezaur a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, dar, până în data de 31 decembrie 2020, reprezintă cu cinste patrimoniul național din Republica Moldova în cadrul expoziției temporare „Wisigoths. Rois de Toulouse”, organizată de Muzeul Saint-Raymond din Toulouse, Franța.

fib jpg jpeg

Piesa a fost confecționată în secolul al IV-lea din argint și bronz, iar suprafața a fost poleită cu aur. Are resortul dublu prelung, corpul îndoit brusc și portagrafa înaltă. Este prevăzută cu trei discuri ornamentale (două mici, amplasate la capetele resortului, al treilea mare, fixat central pe picior) și un semidisc, aflat pe mijlocul resortului – toate placate cu aplice reliefate subțiri, poleite cu aur, decorate în tehnica filigranului.

Acest articol a apăru în numărul 221 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei în perioada 18 iunie - 17 iulie 2020, dar și în format digital pe platforma paydemic.com

1 coperta jpg jpeg