«Göring  Ascensiunea si prabusirea faimosului lider nazist», cartea pe care poti să o câștigi în cadru concursului "O ZI DIN ISTORIE!" jpeg

«Göring. Ascensiunea si prabusirea faimosului lider nazist», cartea pe care poti să o câștigi în cadru concursului "O ZI DIN ISTORIE!"

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Readactia
🗓️ 12 mai 2014

Câștigă cu Historia și Editura Meteor Press o carte deosebită: «Goring. Ascensiunea si prabusirea faimosului lider nazist» în cadrul concursului "O ZI DIN ISTORIE!"

Răspunde corect la întrebarea “Când a capitulat Germania nazistă”, apoi abonează-te la newsletterul historia.ro, şi eşti înscris automat în tragerea la sorţi pentru cȃştigarea cărţii«Goring. Ascensiunea si prabusirea faimosului lider nazist».

Trimite răspunsul pe adresa de e-mail concurs.historia@historia.ro împreună cu datele tale de contact (nume complet, telefon). Câştigătorii, cinci la număr, vor fi publicati pe site-ul Historia.ro în data de 16 Mai.

ATENTIE! Abonarea la newsletter in momentul tragerii la sorti este obligatorie! Daca nu sunteti abonati la newsletter in momentul tragerii la sorti, premiul se invalideaza si este extras un alt câştigător.Cei care sunt abonati mai vechi la newsletter participa automat la concursul nostru. Singurul lucru pe care trebuie sa il mai faca este sa trimita răspunsul pe email la intrebarea pusă de noi.

Click aici pentru regulamentul concursului

Iată căștigătorii concursului precedent:

Iobacioiu Nicu 

Tanasie Mihai 

Simona Coltan 

Dan Alexandru 

Florentina Apostol  

Aceștia au câștigat cartea:„Executaţi prin înfometare. Holocaustul ascuns”

 

Cartea «Goring. Ascensiunea si prabusirea faimosului lider nazist» este scrisă de Roger Manvell şi Heinrich Fraenkel. 

Hermann Wilhelm Göring s-a născut în Bavaria ca al doilea fiu din a doua căsătorie a consulului general german din Haiti. Copilăria şi-a petrecut-o în micul castel de la Veldenstein, de lângă Nürnberg, aflat în proprietatea unui oarecare Hermann, „Ritter von Epenstein”, evreu la origine, prieten al tatălui său, care avea să fie amantul mamei lui până în 1913 şi naşul de botez al copiilor acesteia.După absolvirea studiilor militare, este primit în armată în 1912, luând parte, cu merite deosebite, la luptele din Primul Război Mondial.        

Întors de pe front, îl dezamăgesc frământările şi confuzia care cuprind societatea germană imediat după război. Pleacă din Germania, unde se întoarce după câţiva ani, timp în care devine dependent de morfină. Este atras de extrema dreaptă, care-i oferă perspectiva unei vieţi noi şi a unei căi noi spre glorie. Contribuţia sa la ascensiunea lui Hitler la putere avea să fie decisivă, el reuşind să obţină sprijinul unor bancheri, industriaşi şi comandanţi militari influenţi. În plus, înfiinţează poliţia secretă, Gestapo, cu ajutorul căreia avea să-i terorizeze şi să-i zdrobească pe toţi cei care i se împotriveau. După alegerile din 1932, devine preşedinte al Parlamentului Germaniei (Reichstag). Până la începutul celei de-a doua conflagraţii mondiale, avea să deţină o mulţime de funcţii şi însărcinări în stat, printre care şi pe cele de comandant al Luftwaffe, administrator al fondului de vânătoare şi forestier german, comisar pentru economia de război a Germaniei şi ambasador itinerant al lui Hitler.

Pe măsură ce al Doilea Război Mondial se apropie de sfârşit, Göring se închide într-o lume a iluziilor, refugiindu-se în pasiunea sa de colecţionar de artă. Hitler ajunge să-l dispreţuiască, iar foştii săi acoliţi îl iau tot mai mult în râs. Propunându-i lui Hitler să-i cedeze puterea, potrivit propriilor afirmaţii, este greşit înţeles şi considerat trădător. În pericol de a fi asasinat de SS, capturarea lui de către soldaţii americani nu face decât să-i amâne – cu aproximativ un an şi jumătate – moartea, care survine în urma sinuciderii prin ingerare de cianură în seara zilei de 15 octombrie 1946, cu circa o oră înainte să fie dus la eşafodul ridicat în sala de gimnastică a închisorii din Nürnberg.

Roger Manvell şi Heinrich Fraenkel sunt consideraţi de critică unii dintre cei mai buni biografi ai lui Himmler, Goebbels şi Göring. Pentru a realiza această lucrare, autorii au stat de vorbă cu membri ai familiei Göring, foşti asociaţi, duşmani şi servitori ai acestuia. Stilul de viaţă şi gusturile lui extravagante, obiceiurile şi uniformele lui neobişnuite, şiretenia, ambiţia şi brutalitatea lui spontană sunt studiate în amănunţime. Rezultatul:un portret meticulos, intim al acestui periculos şi controversat om, o poveste plină de învăţăminte despre ascensiunea şi prăbuşirea definitivă a celui de-al Treilea Reich. Iată ce spun cei doi autori despre revelaţia de care au avut parte în momentul pregătirii materialului pentru această biografie:

„La început, cu cât descopeream mai multe despre Göring, cu atât caracterul său devenea mai misterios. La un moment dat, ne ocupam de soţul cinstit şi devotat, de omul care îngenunchea ca să se roage copleşit emoţie în micuţa capelă [...], iar, în clipa următoare, ne trezeam în faţa dovezilor care ni-l înfăţişau pe organizatorul lipsit de inimă al muncii forţate, extorcării şi înfometării din ţările ocupate de Reich. Iniţiatorul unora dintre cele mai rezonabile şi mai umane legi cu privire la vânat din Europa şi-a pus numele şi pe decretele de înfiinţare a unor lagăre de concentrare în care nu se putea să nu aibă loc brutalităţi, după cum singur a recunoscut. Aceste lucruri ar fi poate de înţeles dacă am ţine seama de strania dihotomie a mentalităţii naziste[…]. Cum ar putea însă cineva să împace vanitatea naivă, feminină, a omului care, ca să-şi distreze musafirii [...], dispărea întruna pentru a se schimba în tot felul de haine ciudate şi care se înfăţişa purtând bijuterii enorme, cu abilitatea şi curajul unui om eminent care era gata să-i privească sfidător pe acuzatorii de la Nürnberg şi chiar, uneori, să-i tragă pe sfoară, cu toate că trebuia să răspundă unora dintre cele mai grave acuzaţii din istorie?”