Google publică Manuscrisele de la Marea Moartă gratuit pe internet jpeg

Google publică Manuscrisele de la Marea Moartă gratuit pe internet

Google a lansat un nou proiect online fascinant în acest final de an. Astfel, gigantul online este partener în cadrul proiectului digitalizării Manuscriselor de la Marea Moartă, care pot fi studiate online în acest moment.

Proiectul a fost realizat împreună cu Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi şi se numeşte Biblioteca Digitală Leon Levy, un antreprenor evreu şi filantrop. Scopul proiectului a fost oferirea digitală a manuscriselor, fără plată şi fără o deplasare la vreun muzeu.

Lansarea bibliotecii digitale vine la 11 ani după ce Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi a reuşit să publice manuscrisele şi la 65 de ani după descoperirea manuscriselor în peşterile din Qumran.

Ce sunt manuscrisele de la Marea Moartă?

Manuscrisele de la Marea Moartă sunt vechi inscripţii religioase descoperite în 11 peşteri din apropiere de Qumran. Ele au fost descoperite între 1946 şi 1956 în Palestina aflată sub autoritate britanică, acum Malul Vestic al Gazei.

Inscripţiile din Qumran sunt de două tipuri:manuscrise biblice, cărţi care sunt astăzi parte a Bibliei evreieşti şi manuscrise nonbiblice, adică alte scrieri religioase. Multe dintre acestea din urmă sunt considerate sectante, deoarece descriu practici neacceptate în acest moment de religiile oficiale.

image

Descoperirea din peşterile din Gaza datează din secolul al treilea înaintea erei noastre, până în primul secol după Hristos. 15% din ele sunt scrise în aramaică şi câteva chiar în greaca veche. Multe sunt scrise pe un pergament, altele sunt de papyrus, iar un text este inscripţionat în cupru.

Scrierile biblice

230 de manuscrise sunt numite biblice şi sunt parte a bibliei evreieşti. Sunt considerate izvoare de comunicare divină. Între ele sunt copii parţiale sau complete ale fiecărei cărţi din Biblia ebraică (Tanah), în afară de cartea lui Esther. Câteva dintre ele sunt scrise în ebraica veche, iar altele chiar sunt foarte diferite de modul de scriitură a bibliei.

Manuscrisele sectante

Aproape un sfert din manuscrisele nonbiblice sunt considerate sectante şi sunt compuse din materiale care vorbesc despre viaţa şi filosofia unei anumite comunităţi. Aceste texte sunt comentarii escatologice biblice, vorbesc despre apocalipsă şi lucrări liturgice sau chiar regulamente pentru viaţa de zi cu zi. Multe dintre acestea au fost atribuite comunităţii eseniene, o sectă religioasă care nu a fost menţionată în Noul Testament. Aceştia din urmă excludeau femeile din grupările lor, urmau Legea lui Moise şi credeau în pedepsirea divină a păcatelor.

Mai multe informaţii pot fi găsite pe site-ul deadseascrolls.org lansat de Google.

Sursa:www.adevarul.ro