Giulgiul din Torino va fi expus virtual  jpeg

Giulgiul din Torino va fi expus virtual

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 8 aprilie 2020

Giulgiul din Torino va fi expus virtual sâmbătă, 11 aprilie, în ajunul Paștelui catolic. Arhiepiscopul din Torino, Cesare Nosiglia, a spus că a primit nenumărate cereri pentru a expune giulgiul acum, când Italia se confruntă cu pandemia de coronavirus.

Evenimentul va fi televizat și va fi transmis în direct online. Giulgiul este depozitat într-un seif cu climat controlat din catedrala din Torino și este prezentat public rar, din cauza stării avansate de degradare. Ultima expunere importantă a avut loc în 2015, când a fost văzut de milioane de oameni. De atunci a mai fot expus o singură dată, în 2018, pentru un grup restrâns de tineri.

Mulți creștini cred că Giulgiul din Torino este pânza în care a fost înmormântat Iisus Hristos, însă Biserica Catolică nu s-a pronunțat oficial în privința autenticității giulgiului. Giulgiul prezintă imaginea inversată, ca un negativ fotografic (foto sus), a unui bărbat cu urme de răni care corespund unei răstigniri. Imaginea arată spatele și fața unui bărbat cu barbă, cu brațele încrucișate pe piept.

Scepticii consideră că este un fals realizat în Evul Mediu. Un test cu Carbon 14 a arătat că pânza ar fi fost realizată cândva între anii 1260 – 1390, însă exactitatea măsurătorii a fost contestată de unele voci, care susțin că pânza a fost afectată de un incendiu și de tentativele de restaurare din secolul al XVI-lea.