Germania vrea ca Franța să renunțe la statutul de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU jpeg

Germania vrea ca Franța să renunțe la statutul de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 3 decembrie 2018

Ministrul de finanțe și vicecancelarul german, Olaf Scholz, a propus ca Franța să renunțe la statutul de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU în favoarea Uniunii Europene. Declarația controversată a fost făcută în cadrul unui discurs despre viitorul Europei pe care l-a susținut, săptămâna trecută, la Universitatea Humboldt din Berlin.

Scholz a propus ca mandatul Franței în Consiliul de Securitate al ONU să devină mandat comun al tuturor statelor membre ale Uniunii Europene (UE), care să obțină astfel dreptul de veto de care se bucură cei cinci membri permanenți ai Consiliului. În schimbul acestei cedări, vicecancelarul german propune ca postul de șef al delegației UE la ONU să revină unui francez, relatează Adevărul.   

Europa trebuie să devină mai politică”, a pledat Scholz, ”mai puternică, pentru a fi luată în serios de către cetățenele și cetățenii Uniunii, dar și de alte state”.

El a deplâns faptul că integrarea europeană a fost restrânsă, până acum, la înființarea unei mari piețe europene. Acesta este de altfel unul dintre motivele care explică, în opinia sa, faptul că, ”în pofida unei susțineri în continuare masive a UE, numărul scepticilor și criticilor populiste crește”.

Consiliul de Securitate al ONU, unul din principalele organe ale Națiunilor Unite, însărcinat cu menținerea păcii și securității internaționale, are cinci membri permanenți cu putere de veto asupra oricărei rezoluții a Consiliului: Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Franța, China și Federația Rusă.