Germania a arestat un fost agent acuzat că timp de ani buni a furnizat informaţii Chinei jpeg

Germania a arestat un fost agent acuzat că timp de ani buni a furnizat informaţii Chinei

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 8 iulie 2021

Germania a arestat un fost spion al serviciilor secrete germane, suspectându-l că ar fi oferit informaţii Chinei, a informat procuratura federală, relatează adevarul.ro.

Potrivit unui comunicat de presă al biroului procurorului, bărbatul - numit doar Klaus L. - ar fi furnizat serviciilor secrete chineze informaţii timp de aproape un deceniu, începând din 2010, relatează Politico, citat de Mediafax. În acelaşi timp, el a fost informator al Serviciului Federal de Informaţii German (BND).

Bărbatul, în vârstă de 75 de ani, a furnizat BND informaţii timp de 50 de ani, ducând o „viaţă dublă”. Public, el a fost politolog, lucrând pentru Fundaţia Hanns Seidel - o fundaţie de cercetare politică strâns asociată cu Uniunea Socială Creştină (CSU), partidul soră bavarez al conservatorilor Angelei Merkel - din anii 1980 până la pensionare.

De asemenea, el conduce un grup de reflecţie din 2001. Datorită serviciului său, bărbatul a călătorit frecvent în străinătate în Rusia, Balcani, Africa de Sud şi Asia de Sud. În 2010, potrivit procuraturii, el a călătorit la Shanghai pentru o prelegere şi a fost abordat „de către membrii unui serviciu chinez de informaţii pentru cooperare”. „Ulterior, până în noiembrie 2019, inculpatul a furnizat în mod regulat informaţii serviciului chinez de informaţii înaintea sau după vizitele de stat sau conferinţele multinaţionale”, se arată în comunicatul emis de parchet.