General Motors vinde compania Opel, după aproape 90 de ani jpeg

General Motors vinde compania Opel, după aproape 90 de ani

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 6 martie 2017

Compania franceză Peugeot a confirmat oficial că va cumpăra brandul Opel de la General Motors, într-o tranzacţie evaluate la 2, 2 miliarde de euro. 

Peugeot va plăti 1, 3 miliarde de euro pentru operaţiunile Opel din Germania şi pentru brandul Opel din Marea Britanie, numit Vauxhall, iar cu restul va cumpăra divizia de finanţare. Această tranzacție va crea a doua cea mai mare companie producătoare de automobile din Europa, relatează Bloomberg. 

Compania Opel a fost înființată de Adam Opel, în 1862, în orașul german Rüsselsheim. Inițial, compania producea mașini de cusut. În 1886, Opel a început să producă biciclete, iar în 1899 a început producția de automobile. General Motors a devenit acționarul majoritar al Opel în 1929, iar în 1931 a preluat controlul integral. 

În anul 1935, Opel a devenit primul constructor german care producea peste 100.000 de automobile pe an. În ajunul celui de-al Doilea Război Mondial, Opel era cel mai mare producător de automobile din Europa. 

În 1935, Opel a deschis o fabrică nouă la Brandenburg, unde a fost fabricat celebrul camion Blitz (foto jos), care a echipat armata germană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Începând din 1942, liniile de producție ale Opel au fost modificate pentru a fabrica piese pentru tancuri și avioane. 

opel blitz jpg jpeg

Începând din august 1944, fabricile Opel au început să fie bombardate de Aliați. Fabrica de camioane din Brandenburg a ajuns în 1945 sub ocupație sovietică. Instalațiile de producție au fost dezasamblate de sovietici și mutate cu repeziciune în zona munților Urali. 

După război, Uniunea Sovietică a solicitat Aliaților proiectele, matrițele și uneltele necesare pentru producția modelului Kadett. Sovieticii susțineau că intenționau să producă acest model într-o fabrică Opel din Leipzig, aflat în Germania de Est. 

Sovieticii au primit echipamentele solicitate în iunie 1946, însă Opel Kadett  nu a fost fabricat niciodată în uzina din Leipzig. În schimb, un an mai târziu, o uzină din Moscova livra un nou automobil sovietic:Moskvitch 400 (foto jos). Numele era singura diferență față de Opel Kadett. 

museum of moscow   moskvich 400 jpg jpeg

Fabricile Opel din Germania de Vest au fost reconstruite cu ajutor american. Începând din 1946, a fost reluată producția camionului Blitz. Ulterior, Opel a început să livreze din nou automobile. În 1953, producția anuală de automobile a depășit cifra de 100.000. 

La sfârșitul anilor ‘60, cele două branduri ale General Motors din Europa, Opel și Vauxhall (din Marea Britanie) au fuzionat. Începând din anii ‘70, modelele Vauxhall au fost înlocuite cu cele produse de Opel. Practic, începând din anii ‘80, cele două branduri produc aceleași automobile, singura diferență o reprezintă numele. 

Brandul Opel nu mai este profitabil începând din anul 2000. În anul 2012,  Opel a anunțat o alianță cu grupul francez PSA Peugeot Citroen. 

Citește și:

10 lucruri de ştiut despre ... Mărcile de maşini 

Autostrăzile lui Hitler, o poveste de succes 

Cum arătau tancurile germane în iunie 1941 

Foto sus:Opel Admiral (1938)