Gafă sau intenţie? Şeful Pentagonului: „În cel mai bun caz nu vom asista la o incursiune a Uniunii Sovietice în Ucraina” jpeg

Gafă sau intenţie? Şeful Pentagonului: „În cel mai bun caz nu vom asista la o incursiune a Uniunii Sovietice în Ucraina”

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 3 decembrie 2021

Secretarul american al Apărării Lloyd Austin şi-a exprimat îngrijorarea faţă de tensiunile tot mai mari între Moscova şi Kiev, însă a făcut o gafă şi a confundat Rusia cu Uniunea Sovietică, care a dispărut în urmă cu 30 de ani, relatează adevarul.ro.

Lloyd Austin răspundea unei întrebări, la o conferinţă de presă, la Seul, joi, despre actualul vârf al tensiunilor între Ucraina şi Rusia, pe care Kievul o acuză de faptul că a comasat trupe la frontiera ucraineană în vederea unei invazii, acuzaţii pe care Moscova le dezminte. „Rusia dispune de o cantitate substanţială de forţe în regiunea de frontieră, iar noi continuăm să fim îngrijoraţi de asta”, a declarat şeful Pentagonului.

„Însă, în cel mai bun caz nu vom asista la o incursiune a Uniunii Sovietice în Ucraina”, a adăugat el, folosind din greşeală numele fostului mare rival al Statelor Unite din Războiul Rece. Uniunea Sovietică s-a dezintegrat în 1991, dând naştere unui număr de 15 ţări - inclusiv Rusei şi Ucrainei. Relaţiile Moscovei cu Washingtonul au intrat atunci într-o nouă eră, însă ascensiunea preşedintelui rus Vladimir Putin, începând din 2000, a fost dublată de o reintensificare a tensiunilor, fără precedent din timpul Războiul Rece.