Furt la comandă dintr un muzeu australian: o şuviţă din părul lui Napoleon jpeg

Furt la comandă dintr-un muzeu australian: o şuviţă din părul lui Napoleon

O şuviţă din părul lui Napoleon şi alte obiecte care au aparţinut împăratului francez au fost furate dintr-un muzeu din Australia, care adăposteşte o colecţie strânsă de apropiaţii acestuia, în timpul exilului pe Insula Sf. Elena. 

"Printre obiectele furate se numără un inel şi un pandantiv cu şuviţe din părul lui Napoleon, o panglică pe care monarhul a scris în 1815 şi o cutie cu tutun de prizat", se precizează într-un comunicat al poliţiei.

Poliţia este de părere că furtul ar putea fi rezultatul unei comenzi venite din partea unui colecţionar privat. Hoţii au pătruns în muzeu joi seară, prin toaleta clădirii-un edificiu istoric cunoscut sub denumirea de Briars Park, situat pe peninsula Mornington, din statul Victoria. Conform poliţiei, jaful nu a durat mai mult de zece minute şi a fost pregătit cu grijă.

Colecţia-formată din aproximativ 500 de obiecte-a fost strânsă de urmaşii lui Alexander Balcombe, care l-a întâlnit în copilărie pe Napoleon, în timpul exilului acestuia pe Insula Sf. Elena, unde împăratul francez a trăit până la moartea sa, pe 5 mai 1821. În total, au fost furate zece obiecte din colecţie, printre care şi o călimară din argint, încrustată cu trei napoleoni de aur, care ar fi fost găsiţi în buzunarul împăratului la momentul morţii acestuia, precum şi miniaturi cu Napoleon şi cu prima lui soţie, Joséphine.

Aceste obiecte "sunt inestimabile, deoarece sunt de neînlocuit. Suntem bulversaţi", a declarat Steve York. Restul obiectelor colecţiei au fost mutate, din motive de securitate.

Sursa:www.adevarul.ro