Franţa aniversează 70 de ani de la apelul lui de Gaulle la rezistenţă VIDEO jpeg

Franţa aniversează 70 de ani de la apelul lui de Gaulle la rezistenţă VIDEO

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 17 iunie 2010

Franţa se pregăteşte să aniverseze pe 18 iunie, 70 de ani de la celebrul discurs a lui Charles de Gaulle, în care acesta le solicita francezilor să continue lupta contra Germaiei naziste. Presedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, va celebra momentul printr-o vizită la Londra, la studiourile de radio BBC, locul de unde generalul de Gaulle s-a adresat populaţiei franceze.

În iunie 1940, generalul Charles de Gaulle era membru al guvernului francez condus de Paul Reynaud. În condiţiile în care armata franceză era zdrobită de trupele Wermachtului, de Gaulle s-a alăturat unui grup restrâns de politicieni care se opuneau negocierilor de armistiţiu cu Germania Nazistă  şi Italia Fascistă. Momentul căderii guvernului Reynaud (15 iunie) l-a găsit pe de Gaulle în Londra, ca emisar special al guvernului francez. O zi mai târziu, noul preşedinte al Consiliului de miniştri, Philippe Pétain, a început negocieri oficiale cu Puterile Axei.

Pe 18 iunie, de Gaulle s-a adresat populaţiei franceze în timpul unei emisiuni difuzate de BBC. El a cerut soldaţilor armatei franceze şi populaţiei să continue lupta alături de  Aliaţi împotriva Axei. În Franţa, “Apelul din 18 iunie” nu a avut o audienţă largă, dar un nou discurs al generalului de Gaulle de pe 22 iunie a fost ascultat la nivel naţional în Franţa. Se consideră că “Apelul” a pus bazele organizării Rezistenţei Franceze  împotriva ocupaţiei Germaniei Naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Discursul de pe 18 iunie a rămas unul dintre cele mai celebre alocuţiuni din istoria Franţei, însă în ciuda eforturilor lui de Gaulle, Pétain a semnat pe 22 iunie actele capitulării şi a devenit liderul unui stat marionetă francez cu capitala la Vichy.

De Gaulle a fost judecat în lipsă pentru trădare de guvernul de la Vichy şi a fost condamnat la început la închisoare, după care a fost condamnat la moarte. Pe de altă parte, generalul de Gaulle, care se considera un ministru al guvernului legitim Reynaud, sigurul capabil să ia decizii legale, aprecia că venirea la putere a lui Pétain este o manevră neconstituţională.