Franco făcuse lista evreilor din Spania pentru Hitler jpeg

Franco făcuse lista evreilor din Spania pentru Hitler

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 21 iunie 2010

Regimul dictatorului spaniol Francisco Franco a stabilit în 1941 lista celor 6.000 de evrei care trăiau în Spania şi a transmis informaţiile regimului german nazist, potrivit unui articol publicat duminică de ziarul El Pais, citat de Mediafax.

O circulară a fost trimisă la 13 mai 1941 de regimul franchist-învingător al republicanilor în 1939 după trei ani de război civil-tuturor autorităţilor din provincie pentru a cere informaţii complete privind "israeliţii naţionali sau străini", care trăiesc pe teritoriul spaniol.

Conform acestui document, funcţionarii erau însărcinaţi cu detalierea convingerilor politice, modului de viaţă şi "gradului de periculozitate" al acestor persoane.

"Circulara nu ascunde urgenţa sarcinii. Trebuie protejat Noul Stat (franchist-n.r.) de acţiunile posibile ale acestor indivizi, care sunt periculoşi", scrie El Pais.

Iniţiativa a permis numărarea a 6.000 de evrei în Spania şi regimul franchist "a transmis informaţiile reprezentanţilor germani de la ambasada din Madrid", precizează El Pais.

Mai citeşte:

Un medic român a activat la Auschwitz

Evreii germani care au tradus testamentul politic al lui Hitler

Pentru o "serie complexă de motive", Spania nu a intrat în război alături de Germania, "ceea ce a evitat ca numele incluse" în acest registru să se adauge celor ale victimelor Holocaustului, potrivit publicaţiei spaniole.

La finalul celui de-al Doilea Război Mondial, această "Arhivă evreiască va fi ascunsă şi distrusă sistematic, la fel ca orice documentaţie compromiţătoare pentru regimul franchist în legătură cu persecutarea antisemită din anii '40", subliniază El Pais.