Fotograful dezastrului comunist, Andrei Pandele, elogiat de BBC jpeg

Fotograful dezastrului comunist, Andrei Pandele, elogiat de BBC

Fotograful român care a imortalizat fostul Centru Vechi al Capitalei, dar şi secvenţe din viaţa de zi cu zi a românilor, înainte de 1989, i-a cucerit pe jurnaliştii britanici, fascinaţi de imaginile unui oraş dispărut, între timp.

Andrei Pandele, fotograful care a surprins, începând din 1970, o perioadă de mari schimbări traversate de România sub conducerea dictatorului Nicolae Ceauşescu, este subiectul unui amplu material de presă, publicat pe site-ul BBC.

Jurnaliştii britanici au descoperit fotografiile lui Pandele într-o ceainărie în vechiul cartier Evreiesc din Bucureşti, îmbrăcând fiecare perete al locului. „Paul este unul dintre cei care reprezintă noua generaţie de români-cunoaşte mai multe limbi străine, este foarte bine educat şi este o persoană plină de ambiţie“, îl prezintă jurnaliştii BBC pe autorul fotografiilor, fascinaţi de imaginile din interiorul Casei Poporului.

„Încăperile Palatului Parlamentului sunt lipsite de aer, inutil de largi, iar vastele dale de marmură dau impresia unui spaţiu sufocant, ca şi cum ai fi blocat în mijlocul unui tort de nuntă“, scriu britanicii. Regretele unui fotograf „Am fost arhitect. Aş fi putut să găsesc planul, să îmi dau seama cam ce ar vrea ei să distrugă. Nu exact, nimeni nu ştia asta. Ei îşi pierduseră controlul total“, le-a povestit Pandele jurnaliştilor britanici.

Potrivit românului, ideea de a realiza aceste fotografii i-a venit în momentul în care şi-a dat seama, că în ritmul de lucru al muncitorilor comunişti, vechiul Bucureşti va dispărea, în final, cu desăvârşire. Era nevoie de ceva care să-i aducă aminte cum arăta cândva oraşul în care trăise. „Andrei a păstrat un Bucureşti care nu mai există-deosebita piaţă acoperită cu sticlă, arcadele, străzile pietruite, vilele îmbrăcate în viţă de vie, oraşul care cândva era intitulat «Micul Paris al Orientului», notează jurnaliştii britanici.

„După ce am fotografiat timp de doi ani distrugerea arhitecturală, am decis că nu este bine ceea ce fac, având în vedere că sistemul comunist distrugea viaţa a 22 de milioane de oameni. Aşadar, am început să fac poze momentelor de zi cu zi ale oamenilor. Cred că imaginea lor este mai izbitoare“, şi-a introdus Pandele seria următoare de fotografii, prezentând viaţa sub conducerea lui Ceauşescu, caracterizată de jurnaliştii BBC ca fiind „un film de groază mut“. „Pozele prezintă străzi pustii, fără benzină, cozi la alimente, tramvaie pline cu navetişti, maşini inutile îngropate în zăpadă şi o nuntă în stradă. Andrei Pandele a surprins o parte vitală a trecutului dureros al României“, scriu jurnaliştii BBC. 

Sursa:www.adevarul.ro