Fotografii și documente inedite despre dezastrul provocat de cutremurul din 4 martie 1977, publicate de Arhivele Naționale ale României  jpeg

Fotografii și documente inedite despre dezastrul provocat de cutremurul din 4 martie 1977, publicate de Arhivele Naționale ale României

📁 Cutremurul din 4 martie 1977
Autor: Redacția
🗓️ 4 martie 2021

Arhivele Naționale ale României au publicat pe pagina de socializare a instituției fotografii și documente inedite despre dezastrul provocat de cutremurul din 4 martie 1977. Printre acestea se numără și „stenograma ședinței din 5 martie 1977 a Comitetului Politic Executiv privind măsurile ce trebuiesc luate pentru înlăturarea efectelor cutremurului din 4 martie 1977 și normalizarea situației din țară”. 

FOTO (sus): 1977, martie. București. Nicolae Ceaușescu dând indicații lângă blocul „Nestor”. (ANR, SANIC, Fond CC al PCR-Albume Fotografice-Nicolae Ceaușescu-Activități în țară, albumul 2, vol. I/1977, fotografia 18)

Într-o noapte liniștită de primăvară în anul 1977 s-au descătușat energii telurice ce au mutilat orașe si au schimbat destine. Pentru a cunoaște mai bine ce s-a întâmplat atunci, vă punem la dispoziție câteva documente din fondul CC al PCR. Acestea ilustrează distrugerea unor blocuri de locuințe din București și ne informează asupra pierderilor de vieți omenești sau a manierei în care au reacționat autoritățile.  
La data producerii cutremurului, Nicolae Ceaușescu se afla în vizită oficială în Nigeria. Din cauza întreruperii curentului electric în Capitală, serviciile de comunicații nu au funcționat câteva ore. Inițial, știrile au fost confuze și se credea că pierderile sunt mult mai mari. Sosit în țară în dimineața zilei de 5 martie 1977, Nicolae Ceaușescu a participat la ședința Comitetului Politic Executiv în care s-a analizat situația și s-au stabilit măsurile ce trebuie luate pentru salvarea vieților oamenilor prinși sub dărâmături, ajutorarea sinistraților și înlăturarea efectelor cutremurului (ANR, SANIC, Fond CC al PCR-Secția Cancelarie, dosarul 18/1977, filele 13-16 v).
În timpul cutremurului, ce a avut magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, blocurile „Scala”, „Dunărea”, „Nestor” „Continental” etc. s-au prăbușit și mii de persoane au fost prinse sub dărâmături. Salvarea lor s-a făcut cu ajutorul militarilor, iar operațiunea a continuat mult peste limita estimată de supraviețuire. Au izbucnit incendii și s-a oprit temporar aprovizionarea cu gaz. Oamenii din spitale au fost evacuați pentru a putea fi internați cei accidentați. Persoanele din blocurile avariate au fost evacuate. Ulterior, acestea au fost cazate în blocurile a căror construcție se finalizase fără a fi date în folosință sau în căminele studențești.
Bilanțul victimelor a fost impresionant, în data de 30 martie 1977 înregistrându-se 1570 de morți, din care 1419 în București. Numărul persoanelor accidentate la aceeași dată a fost de 11 321, din care 7598 în capitală (ANR, SANIC, Fond CC al PCR-Secția Cancelarie, dosarul 291/1977, fila70). Între victimele cutremurului din 4 martie 1977 s-au aflat și personalități precum: actorul Toma Caragiu, regizorul Alexandru Bocăneț, poeta Veronica Porumbacu, criticul Mihail Petroveanu, interpreta de muzică Doina Badea, poetul Anatol E. Baconsky etc.

3 jpg jpeg

FOTO: 1977, martie. București. Blocul „Casata”. (ANR, SANIC, Fond CC al PCR-Albume Fotografice-Nicolae Ceaușescu-Activități în țară, albumul 2, vol. I/1977, fotografia 5)


1 jpg jpeg


2 jpg jpeg

FOTO: 1977, martie 5. București. Stenograma ședinței Comitetului Politic Executiv privind măsurile ce trebuiesc luate pentru înlăturarea efectelor cutremurului din 4 martie 1977 și normalizarea situației din țară. (ANR, SANIC, Fond CC al PCR-Secția Cancelarie, dosarul 18/1977, filele 13-16 v)

Mai multe fotografii pot fi vizualizate pe pagina de socializare a Arhivelor Naționale ale României