Fotografii rare din anii 1907 1915 din Imperiul Rus jpeg

Fotografii rare din anii 1907-1915 din Imperiul Rus

📁 Istorie Modernă Universală
Autor: Raluca Alexandra Popescu
🗓️ 17 aprilie 2014

În jurul anului 1907, rusul Prokudin-Gorskii a imaginat şi realizat un plan de a utiliza progresul tehnologic din domeniul fotografiei color pentru a documenta în mod sistematic Imperiul Rus. Scopul final al acestui proiect ambiţios era de a-i educa pe copiii ruşi, prin intermediul proiecţiilor optice color despre cultura, modernizarea şi istoria diversă a imperiului. Perioada în care aceste fotografii au fost realizate este întipărită în memorie ca epoca fotografiilor monocrome, prin urmare aceste imagini sunt impresionante.

Dotat cu o cameră obscură amplasată pe o maşinărie specială, dăruită de Ţarul Nicolae al II-lea şi cu sprijinul birocraţiei imperiale, Prokudin-Gorskii (1863-1944) a documentat Imperiul Rus începând din anul 1907, până în 1915. Ţarul Nicolae al II-lea i-a susţinut călătoriile prin sudul şi centrul Rusiei pentru a fotografia natura, oraşele şi locuitorii imperiului.

Fotografiile au fost realizate cu o cameră specială prin trei cadre:un cadru trecut printr-un flitru roşu, alt cadru printr-un filtru verde şi încă unul printr-un filtru albastru. Ulterior, toate fotografiile alb-negru au fost suprapuse şi proiectate pe ecran, în acest fel era redată paleta de culori într-un mod similar cu nuanţele obiectelor fotografiate.

CLICK AICI PENTRU A VEDEA GALERIA FOTO

19 13 jpg jpeg

În 1918, Prokudin-Gorskii s-a mutat din Rusia, vizitând pe rând Norvegia şi Anglia, înainte de a se stabili în Franţa. Ţarul Nicolae al II-lea şi familia acestuia au fost ucişi de bolşevici, iar fotograful rus a fost nevoit să plece din Imperiul Rus, luând cu el negativele fotografiilor. Imaginile unice din Imperiul Rus, înregistrate pe plăcuţe de sticlă au fost achiziţionate de Libăria Congresului American în 1948, dar publicate abia în anii 1980. Plăcuţele de sticlă au fost scanate şi prin intermediul unui proces cunoscut sub numele de digicromatografie, au fost produse culori strălucitoare.

Fotografiile surprind amalgamul de elemente orientale şi slave, devenite simboluri ale unui popor plin de contradicţii. În colecția de fotografii putem recunoaște:arhitectura sacră (Catedrala Nikolaevskii din Mozhaisk-foto), vestimentația rușilor și elementele caracteristice care constituiau portretul reprezentanților societății ruse.

În imperiu, bisericile se construiau în formă de cruce, cu două aripi, care se dezvoltă de o parte și de alta. Piesele vestimentare cele mai de preț erau șubele (hainele de blană) și căciulile tradiționale rusești-de mai multe tipuri:căciuli numite “ kolpak ” cu vârful ascuțit, alte căciuli numite “ tafia ”, care abia le acoperea creștetul capului, mai erau și așa-numitele căciuli “gorlatnâe”, foarte înalte, din blănuri scumpe.

Surse:http://www.demilked.com/historical-colour-photography-imperial-russia-sergey-prokudin-gorsky/http://www.loc.gov/exhibits/empire/gorskii.html