FOTOGALERIE: Biserica unde dracii îi chinuie pe păcătoşi în picturile horror dintre icoane jpeg

FOTOGALERIE: Biserica unde dracii îi chinuie pe păcătoşi în picturile horror dintre icoane

📁 Istoria Religiilor
🗓️ 31 martie 2011

Pe pereţii bisericii de lemn a satului hunedorean Almaş Sălişte, imaginile dracilor care se ocupă de schingiuri stau laolaltă cu cele ale icoanelor sfinţilor. Misterul frescei care înfăţişează scenele menite să bage spaima în cei care au de gând să păcătuiască a transformat biserica monument istoric, din secolul al XIX-lea, într-un loc de pelerinaj pentru turişti.

O biserică de lemn din zona localităţii Zam, declarată monument istoric, a devenit faimoasă din cauza picturilor neobişnuite de pe zidurile interioare.

Înfiinţată între icoanele strălucitoare şi colorate, o frescă misterioasă alungă sentimentele de înălţare de care până la vederea ei enoriaşii din satul Almaş Sălişte se lasă cuprinşi. Pictura, care stă cel mai adesea acoperită, înfăţişează mai multe scene ale pedepselor Judecăţii de Apoi:diavolii întunecaţi îi schingiuesc, cu un sadism fără margini dezvăluit la modul cel mai explicit, pe creştinii dedaţi „păcatelor lumeşti”.

Nimeni nu ştie cu exactitate cine a fost cel care a realizat pictura. Explicaţiile scenelor din Iad, însemnate cu litere chirilice, sunt menite însă a-i înfricoşa pe enoriaşi.

image

Într-una dintre ele este înfăţişat „cârciumarul care îndoaie vinul cu apă, iar apoi îl vinde scump”, într-o altă pictură apare „morarul care ia prea multă vamă”. Cei doi, în pielea goală, sunt spânzuraţi de draci. Alături, „muierea care nu face prunci” apare cu mâinile legate şi cu şerpi care o muşcă de sâni. Vinovaţi de preacurvie, bărbaţi şi femei sunt duşi spre a fi aruncaţi în focurile Iadului.

image

Într-o altă imagine, „Pufi” şi „Kufi”, după cum sunt numiţi doi dintre diavolii „de serviciu”, îi cară cu o roabă la Judecata de Apoi, pe „juraţii care au judecat strâmb”, iar „omului care păcătuieşte pentru că doarme duminică dimineaţa” i-a fost dat un coşciug, în care să fie chinuit de draci. O ultimă înfăţişare de pe frescă este menită să facă de ruşine pe „femeia somnoroasă şi leneşă”, care doarme cu un fuior.

image

Infăţişările dracilor de pe pereţii pronaosului bisericii sunt menite a-i speria pe oameni să nu mai păcătuiască, au susţinut preoţii. Ele au fost privite cu dezaprobare de mulţi dintre săteni, însă, în acelaşi timp, au adus nenumăraţi vizitatori satului de munte din judeţul Hunedoara.