FOTO S a descoperit o galerie secretă şi banii ascunşi în cetatea Oradea jpeg

FOTO S-a descoperit o galerie secretă şi banii ascunşi în cetatea Oradea

📁 Istorie Urbană
Autor: Redacția
🗓️ 5 octombrie 2010

Muncitorii care amenajează parcul dendrologic din şanţul Cetăţii Oradea au descoperit, îngropat la rădăcina unui copac, un borcan cu circa 20.000 de lei din perioada comunistă şi o galerie de refugiu care făcea legătura între camera de tragere a Bastionului Roşu şi interiorul fortificaţiei.

Muncitorii firmei Constructorul Sălard care a câştigat licitaţia pentru amenajarea parcului dendrologic din şanţul fortificaţiei au descoperit, săptămâna trecută, un borcan îngropat la rădăcina unui copac.

Click aici pentru mai multe poze

Iconfoto jpeg

"Banii au fost băgaţi într-un borcan şi îngropaţi la rădăcina unui copac, probabil pe vremea când şanţul Cetăţii era o junglă plină de boscheţi. E vorba de cam 20.000 de lei comunişti prinşi în fişicuri de bancnote albastre de 100 lei. Pe vremea lui Ceauşescu asta însemna o adevărată avere, din care puteai cumpăra jumătate de Dacia, dar astăzi nu mai valorează nimic", a declarat inginerul Mircea Ungureanu, angajat al firmei.

Ungureanu a spus că, probabil, deţinătorul banilor i-a îngropat, după care fie a murit, fie nu a mai găsit locul în care i-a ascuns.

Tot cu ocazia lucrărilor din şanţul fortificaţiei, muncitorii au descoperit o galerie de refugiu sub Bastionul Roşu, unde aveau loc execuţiile capitale.

"Degajam locul de gunoaie şi pământ când întâi au ieşit la iveală două ferestre de tragere, iar apoi galeria care făcea legătura între camera de tragere, depozitul de muniţii şi şanţul cetăţii", a povestit Ungureanu.

Inginerul a declarat că tunelul este parte integrantă a bastionului şi a fost construit, probabil, odată cu acesta.

"Coridorul putea fi folosit pentru lansarea unor atacuri de diversiune asupra asediatorilor, pentru alimentarea cu muniţie a camerei de tragere sau pur şi simplu ca şi galerie de fugă", a afirmat inginerul.

Muncitorii au degajat galeria de pământ şi au sistat lucrările în zonă, lăsând arheologii să continue săpăturile. Specialiştii vor face investigaţii, la fel ca în cazul fântânii descoperite în timpul lucrărilor de descărcare arheologică din bastionul Ciunt. Fântâna are apă şi acum, dar nu mai este potabilă.

În Cetatea Oradea se desfăşoară, în paralel, lucrări de descărcare arheologică pentru viitorul teatru de vară, de reabilitare a clădirilor aflate într-o accentuată stare de degrarare şi de amenajare a unui parc dendrologic în şanţul fortificaţiei. Investiţiile depăşesc 28 milioane lei şi sunt cofinanţate din fonduri comunitare.