FOTO «Interiorul  Catedralei Notre Dame arată ca după bombardament», spune un înalt prelat din Paris jpeg

FOTO «Interiorul Catedralei Notre Dame arată ca după bombardament», spune un înalt prelat din Paris

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 16 aprilie 2019

„Totul era negru în jur, iar în spate marea cruce galbenă era iluminată de flăcări. În dreptul acelei cruci se găsea p statuie a Fecioarei (...) Era în picioare și practic aveam crucea și Maica Domnului, acolo, în inima catedralei Notre Dame”, a declarat vicarul general al arhidiocezei pariziene, Philippe Marsset.

„Toată noaptea am văzut trecând oameni cu lacrimi în ochi. Mi-a rămas în minte imaginea, este haos, dar nu ne vom lăsa făcuți KO. (...) Sunt 850 de ani de când catedrala a fost construită, a rezistat la războaie, la bombardamente, a rezistat la tot”, a mai adăugat Marsset.

1c jpg jpeg
1d  jpg jpeg

Incendiul a izbucnit în jurul orei locale 18.50 (19.50 ora României), cel mai probabil în urma unor lucrări de renovare, spun pompierii, care intervin la faţa locului. Potrivit unor imagini difuzat pe reţelele de socializare, flăcările au cuprins întreg acoperişul. Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a deplâns un „incendiu teribil“. „Un incendiu teribil este în curs la Catedrala Notre-Dame din Paris. @PompieriiDinParis încearcă să oprească flăcările. Suntem mobilizaţi la faţa locului în strânsă legătură cu @diocezaparis. Invit pe fiecare să respecte perimetrul de securitate“, a scris ea pe Twitter.  

Situată pe Ile de la Cite, în centrul Parisului, Catedrala Notre-Dame este un monument al arhitecturii gotice timpurii. Construcția catedralei Notre-Dame din Paris a început în anul 1163, pe locul unui lăcaș de cult dedicat sfântului diacon Ștefan. În 1182, episcopul Maurice de Sully a sfințit altarul, dar construcția catedralei a durat până în 1345 și s-a terminat odată cu lucrările de pe fațada vestică. Cu toate că proiectul inițial și evoca încă stilul romanic, aici s-au aplicat pentru prima oară soluții arhitecturale specifice stilului gotic.