Fost gardian nazist, acuzat de complicitate la uciderea a 430 000 de evrei jpeg

Fost gardian nazist, acuzat de complicitate la uciderea a 430.000 de evrei

📁 Holocaust
Autor: Redacția
🗓️ 29 iulie 2010

Un presupus fost gardian la un lagăr de exterminare nazist din Polonia a fost inculpat pentru participare la uciderea a 430.000 de evrei, au anunţat procurorii germani, citaţi de BBC News Online.

Germanul Samuel Kunz, în vârstă de 88 de ani, care locuieşte în apropiere de Bonn, în vestul Germaniei, este acuzat de crimă şi în cazul morţii altor zece evrei, în incidente separate. El ar fi fost gardian la lagărul Belzec din Polonia, în perioada 1942-1943.

Centrul Simon Wiesenthal Center îl consideră pe Kunz al treilea pe lista celor mai căutaţi suspecţi nazişti.

Apartamentul acestuia a fost percheziţionat de poliţie în ianuarie, când procurorii au declarat că Samuel Kunz a negat că ar fi fost implicat personal în vreo crimă. Procurorii susţin că acesta a fost informat în legătură cu punerea sa sub acuzare săptămâna trecută.

Potrivit corespondentului BBC la Berlin, Kunz ar fi fost chestionat de mai multe ori de anchetatorii germani, dar procurorii s-au oprit asupra numelui său abia recent, în timpul procesului unui alt suspect, John Demjanjuk. Se presupune că cei doi bărbaţi au fost instruiţi la aceeaşi tabără nazistă din Trawniki, în Polonia.

Kunz a fost deja chemat ca martor în procesul lui Demjanjuk, deportat la Munchen din Statele Unite, în mai.