Forțele israeliene și iraniene, confruntare directă în Siria jpeg

Forțele israeliene și iraniene, confruntare directă în Siria

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 10 mai 2018

Armata israeliană și forțele iraniene din Siria s-au confruntat direct, pentru prima oară, după un atac cu zeci de rachete și proiectile, lansate din teritoriul sirian spre Israel. Forțele iraniene aflate în Siria au lansat miercuri seară aproximativ 20 de rachete spre poziții militare israeliene din zona Platoului Golan, au anunțat autoritățile de la Tel Aviv.

Tensiunile între Israel și Iran amenințau de ceva timp să se transforme într-o confruntare în Siria, unde armata iraniană și milițiile șiite aliate îl susțin pe președintele Bashar al-Assad. Pentru prima dată unitatea Al-Quds a Gărzilor Revoluției Islamice Iraniene a atacat direct din Siria teritoriul israelian. După miezul nopții, aproximativ 20 de rachete au fost lansate din teritoriul sirian în direcția comunităților israeliene și a pozițiilor armatei israeliene, informează Adevărul.

Două ore mai târziu, agenția de știri siriană a relatat despre riposta israeliană. Amploarea ripostei israeliene pare să fie mai mare decât în incidentele precedente și locuitorii din Damasc au descris explozii puternice. Televiziunea de stat siriană difuzează muzică patriotică și imagini cu apărarea antiaeriană.

În aproximativ 30 de localități, în zona Platoului Golan, au fost declanșate sirenele. Armata a cerut populației să rămână în adăposturi. Armata israeliană era pregătită pentru un atac masiv cu rachete dinspre Siria, unde operează forțe iraniene, și, începând de alaltăieri, autoritățile locale din nordul țării au pregătit adăposturile publice.

Atacul a început în jurul orei 03:00 dimineața (02:00 ora României) cu puternice explozii auzite în capitala siriană şi tiruri de rachete antiaeriene, potrivit reporterului AFP la Damasc. Televiziunea de stat siriană a difuzat imagini cu proiectile luminoase pe cer și mai multe rachete distruse de sistemele antiaeriene siriene.