Fontana di Trevi   Istoria uneia dintre cele mai faimoase fântâni din lume  jpeg

Fontana di Trevi - Istoria uneia dintre cele mai faimoase fântâni din lume

📁 Istorie Urbană
Autor: Andreea Lupşor
🗓️ 24 mai 2012

Fontana di Trevi a fost construită sub patronajul a trei papi – Clement al XII-lea, Benedict al XIV-lea și Clement al XIII-lea-și a avut inaugurarea oficială la 22 mai 1762, după 30 de ani de la începutul construcției.

Deși a fost terminată în secolul al XVIII-lea, istoria acestei fântâni începe de fapt cu mult timp înainte, în antichitate. În anul 19 î.Hr., generalul roman Marcus Vipsanius Agrippa construiește Aqua Virgo, un apeduct subteran ce avea ca scop alimentarea primelor băi publice ale orașului. Fontana di Trevi se află în punctul terminus al acestui apeduct (și la inter secția a trei drumuri, de unde și numele de trevi), iar celălalt capăt al apeductului se află într-un izvor la est de Roma. Potrivit legendei, apeductul își datorează numele de Aqua Virgo faptului că o tânără fată le-a arătat sursa ascunsă de apă inginerilor lui Agrippa. Povestea e reprezentată în două sculpturi în relief aflate deasupra fântânii. Cea din dreapta o arată pe fată arătându-le lui Agrippa și inginerilor săi sursa apei;în cealaltă sculptură, arhitecții îngenunchează în fața aceluiași Agrippa ținând în mâini planurile apeductului.

Înainte de a deveni un foarte important punct turistic, Piazza Trevi a găzduit o altă fântână, de fapt un bazin simplu conceput în 1453 de arhitectul Leon Battista Alberti pentru Papa Nicoale al V-lea. Această fântână a fost distrusă la mijlocul secolului al XVII-lea când Gian Lorenzo Bernini plănuia remodelarea pieței și construirea unei fântâni monumentale. Planurile au fost însă amânate pentru aproape un secol.

CLICK PENTRU GALERIE FOTO

În cele din urmă, în 1732, Papa Clement al XII-lea a sponsorizat un concurs pentru construirea unei fântâni. Arhitectul Nicola Salvi a câștigat și a fost însărcinat cu proiectarea fântânii pe fațada palatului din Piazza Trevi. Construcția a durat 30 de ani – între 1732 și 1762;după moartea lui Salvi, un alt arhitect a preluat conducerea proiectului. De asemenea, 10 sculptori au contribuit la proiect.

Fântâna – o capodoperă a barocului italian – e dominată de figura zeului Neptun, aflat într-un car în formă de scoică. Acest car e tras de doi cai de mare și doi tritoni (creaturi mitologice pe jumătate oameni, pe jumătate pești). Unul din cai este liniștit, iar celălalt sălbatic, aluzie la natura schimbătoare a mării. În stânga și dreapta lui Neptun stau statuile Abundenței, respectiv Sănătății.

Fântâna a fost promovată internațional ca destinație turistică și grație filmului Three Coins in the Fountain, din 1954. A urmat apoi faimosul La Dolce vita al lui Fellini, din 1960, cu scena în care personajele jucate de Anita Ekberg și Marcello Mastroianni fac o baie nocturnă în fântână.

mastro 0 jpg jpeg

În fiecare zi, mii de turiști aruncă monezi în fântână. Legenda spune că trebuie să stai cu spatele la fântână și să arunci o monedă cu mâna dreaptă, peste umărul stâng;dacă faci acest lucru, cu siguranță te vei întoarce la Roma.  Având în vedere cantitatea mare de monezi, se înregistrează mereu cazuri privind persoane care încearcă să le pescuiască de pe fundul fântânii. Cel mai cunoscut hoț de monezi de la Fontana di Trevi a fost Roberto Cercelletta, cunoscut ca și d'Artagnan, care a adunat monezi de acolo timp de 34 de ani, înainte de a fi prins în cele din urmă în 2002. Monezile care sunt aruncate zilnic în fânântă (se poate ajunge la câteva mii de euro) sunt adunate noaptea sau dimineața devreme și sunt donate organizației Caritas pentru ajutorarea săracilor.

În 2007, apa din Fontana di Trevi s-a făcut roșie, când Graziano Cecchini a aruncat vopsea în bazinul fântânii. Deși monumentul nu a fost deteriorat, respectivul bărbat a fost investigat pentru deteriorarea unui monument istoric. 

Sursa:http://news.discovery.com