CONTROVERSĂ Florin Iepan a lansat  documentarul „Odessa”, despre „Holocaustul românesc”  Istoricii spun că cifrele masacrului sunt „o manipulare” jpeg

Florin Iepan a lansat documentarul „Odessa”, despre „holocaustul român”

📁 Holocaust
🗓️ 13 martie 2013

În documentarul lui Florin Iepan, prezentat în premieră aseară, se arată că Armata Română a ucis, în 1941, peste 22.000 de evrei la Odessa, însă istoricul Alex Mihai Stoenescu susţine că cifrele sunt „o manipulare“. 

Regizorul bănăţean Florin Iepan a prezentat aseară, în cadrul Festivalului de Film Documentar „One World“, documentarul  „Odessa“, care a stârnit controverse înainte de lansare, pentru că readuce în atenţie o pagină neagră din istoria României. Florin Iepan a ajuns la Odessa, unde a dat de urma singurului supravieţuitor al masacrului. „Doar în octombrie 1941, Armata Română a ucis peste 22.000 de civili în Odessa, în decurs de două zile, arzându-i de vii în 11 hambare. Există un singur supravieţuitor, domnul Zaslavsky. El a reuşit să scape, dar şi-a pierdut toată familia. Am vrut să spun povestea acestui om tuturor românilor“, a declarat Florin Iepan pentru „Adevărul“.

Cifrele victimelor prezentate în filmul lui Florin Iepan sunt însă privite cu mult scepticism de către istoricii Alex Mihai Stoenescu şi Manuel Stănescu. Adevăr sau minciună? Masacrul de la Odessa a avut loc în octombrie 1941 când, la ordinele mareşalului Ion Antonescu, Armata Română a ucis, potrivit regizorului Florin Iepan, peste 22.000 de civili evrei. Florin  Iepan spune că s-a documentat pentru film după raportul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“ .

În filmul lui Florin Iepan, în seara zilei de 22 octombrie 1941, trupele româneşti, aflate în război pe Frontul de Est, au masacrat zeci de mii de civili la Odessa. Regizorul spune că Armata Română s-a răzbunat pe populaţia civilă locală, în special pe evrei, după ce sediul comandamentului trupelor române a fost ţinta unui atac din partea partizanilor sovietici. În urma acestui atac au murit, potrivit lui Florin Iepan, 16 ofiţeri români, în frunte cu generalul Ion Glogojeanu, şi 46 de soldaţi, cât şi alţi funcţionari civili.

Deşi nu aveau dovezi în privinţa implicării civililor, militarii au pornit o acţiune sângeroasă. Dimineaţa, Odessa arăta cumplit, cu oameni împuşcaţi în pieţe publice şi spânzuraţi la fiecare pas de stâlpi şi balcoane. Mareşalul Antonescu a fost cel care a ordonat să se ia măsuri drastice de pedepsire a vinovaţilor, pentru a da un exemplu populaţiei. „Antonescu a cerut să fie împuşcaţi 200 de evrei pentru fiecare mort şi 100 de evrei pentru fiecare rănit.

În doar două zile, numărul victimelor în rândul civililor, majoritatea evrei, a depăşit 22.000“, susţine regizorul filmului. Corneliu Vadim Tudor, interlocutor Din documentarul care a rulat aseară la Muzeul Ţăranului Român  nu lipsesc nici Corneliu Vadim Tudor, liderul partidului România Mare, care susţine că este „mieluşel şi Patriarh biblic faţă de antisemitismul care există în parlamentul britanic“. Iepan l-a intervievat, în documentar, şi pe fostul preşedinte Emil Constantinescu, pe care l-a întrebat despre faptul că statului român nu a realizat niciun monument la Odessa. „Eu ca şef de stat am avut o ordine de priorităţi“, a explicat Constantinescu. Regizorul a încercat să ajungă şi la Regele Mihai, însă demersul său nu a avut sorţi de izbândă. „Regele nu este istoric, el este istorie. A spus «nu». Iar dacă regele a spus «nu», pentru mine e «nu»”, a detaliat regizorul răspunsul primit de la Casa Regală.  

„Eu vreau să obţin un «feedback» despre holocaustul român de la o populaţie care este total indiferentă“, a explicat Florin Iepan. Alex Mihai Stoenescu:„E o manipulare“ „Cifrele din film sunt false“, spune istoricul Alex Mihai Stoenescu. „E o manipulare, e o poveste care prezintă cifre fanteziste. Cifrele exacte sunt  în cartea mea, «Armata, mareşalul şi evreii». Antonescu a făcut erori. Au fost represalii, însă nu de asemenea dimensiuni. Cifrele înaintate de Iepan  aparţin propagandei sovietice de la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial“, susţine istoricul Alex Mihai Stoenescu.

Într-adevăr, cifrele morţilor de la Odessa „nu sunt foarte sigure, sunt relative“, afirmă şi istoricul Manuel Stănescu. „E un punct de vedere, cifrele morţilor la Odessa variind de la câteva sute la câteva mii. Problema e foarte complexă. Filmul lui Florin Iepan poate fi uşor de folosit ca material propagandistic şi pentru a-l acuza pe Antonescu. Ordinul de execuţie a fost dat în urma unui atentat, nu din motive rasiale. Subiectul trebuie tratat cu multă sensibilitate. Există mai multe opinii, e greu de ajuns la un numitor comun. Nu există unanimitate, nu există documente foarte stricte“, explică istoricul Manuel Stănescu, care a lămurit lucrurile şi într-un număr dedicat acestui subiect în revista „Historia“, în octombrie 2011.

Documentarul va fi prezentat şi la Timişoara, oraşul natal al lui Florin Iepan, după care va fi preluat şi de televiziuni (TVR şi HBO). Pentru realizarea documentarului, Iepan a obţinut de la Centrul Naţional al Cinematografiei doar 50.000 de euro, în 2010. Odessa, o coproducţie româno-germano-ucraineană, are o durată de 56 de minute.  Devenit celebru odată cu documentarul „Decreţeii“, din 2005,   noul demers al lui Florin Iepan (45 de ani) va provoca o dezbatere naţională pe tema masacrului de la Odessa, despre care istoriografia română nu prea vorbeşte. Ce s-a întâmplat acolo a fost tratat mereu cu „mănuşi“ de elita politică şi de intelectualii români. Iepan, inspirat de „Mari Români“  

deea de a face un film despre masacrul de la Odessa i-a venit lui Florin Iepan după ce mareşalul Ion Antonescu s-a clasat pe locul cinci în topul preferinţelor în campania „Mari Români“, din 2006. Regizorul a fost rugat să realizeze filmul de prezentare despre viaţa lui Antonescu, pentru spectacolul realizat de TVR, după modelul de la BBC.

„În timpul documentării am aflat că mareşalul Antonescu, care era perceput de mine şi majoritatea românilor ca un patriot şi un luptător anticomunist, este responsabil de uciderea a peste 300.000 de oameni, majoritatea civili, evrei şi romi, din România şi Ucraina. După Germania nazistă, România fascistă poartă responsabilitatea pentru cel mai mare număr de evrei exterminaţi în timpul războiului. Am susţinut un show de telviziune care promova un criminal de război”, a declarat Florin Iepan. Cioroianu:„Exces de zel al autorităţilor române“

Pe de altă parte, Adrian Cioroianu, fostul ministru al Afacerilor Externe în 2008, care a lucrat alături de Florin Iepan la proiectul „Mari Români“ salută apariţia documentarului „Odessa“. El spune că istoricii ştiu bine subiectul Odessa, dar nu se vorbeşte public despre acest episod.  „Niciun popor nu iese în faţă cu greşelile care s-au făcut. În cazul masacrului de la Odessa a fost un exces de zel al autorităţilor române din acele vremuri. Din păcate la noi nu se mai discută despre ce am făcut bine, darămite ce a fost rău“, a explicat pentru „Adevărul“, Adrian Cioroianu, decanul Facultăţii de Istorie din Bucureşti.  

„E binevenit un astfel de film. Este bine să se vorbească despre ce s-a întâmplat la Odessa, pentru că puţini oameni ştiu ce s-a întâmplat acolo“, a previzat Adrian Cioroianu.   "Cel mai întunecat moment din istoria noastră modernă" „Noua Construcţie Europeană şi-a propus să readucă prosperitatea şi toleranţa în  aceasta parte a continentului. Am vrut să verific în ce măsură acest lucru este posibil în România, ţară democrată, membră NATO şi UE. În ce măsura compatrioţii mei sunt dispuşi să reflecteze asupra unui episod, represaliile de la Odessa, una dintre cele mai mari execuţii în masă din timpul razboiului şi poate cel mai întunecat moment din istoria noastră modernă”, a declarat documentaristul Florin Iepan.

Cineastul încearcă să vadă dacă românii sunt pregătiţi să accepte ideea că am avut o contribuţie nefastă în război şi încearcă să pună pe picioare o campanie publică, care să forţeze o discuţie naţională. „Ceea ce părea la început un experiment social sub pretextul realizării unui film documentar a devenit în timp un experiment personal. Mă întreb dacă soluţia propusă de mine este morală şi eficientă. Ce se întamplă cu un film documentar când iese din zona lui de confort şi provoacă deschis societatea? Vreau să văd dacă asumarea istoriei este un produs de lux prea scump pentru România de azi şi daca ceea ce am realizat cu acest film este nimic, un început sau un sfârşit”, a mai spus Florin Iepan.

„În timpul documentării pentru Mari Români am aflat că mareşalul Antonescu, care era perceput de mine şi majoritatea românilor ca un patriot şi un luptător anticomunist, este responsabil de uciderea a peste 300.000 de oameni, majoritatea civili, evrei şi romi, din România şi Ucraina. După Germania nazistă, România fascistă poartă responsabilitatea pentru cel mai mare număr de evrei exterminaţi în timpul războiului. Am susţinut un show de televiziune care promova un criminal de război”, a declarat Florin Iepan.

Regizorul i-a replicat în filmul său şi pe Sergiu Nicolaescu, care a realizat sute de filme istorice, iar „Oglinda” a fost un film dedicat generalului Antonescu, în care este pronunţat o sigură dată cuvântul „evreu”. „Asta este realitatea. Nu faci parte din filmele lui Sergiu Nicolaescu, nu faci parte din istoriea României. E simplu”, a adăugat regizorul. „Eu vreau să obţin un «feedback» despre holocaustul român de la o populaţie care este total indiferentă”, a concluzionat Florin Iepan.

Sursa:www.adevarul.ro