Filmul „Pe aripile vântului”, retras de pe o platformă de streaming americană pentru că e „rasist” jpeg

Filmul „Pe aripile vântului”, retras de pe o platformă de streaming americană pentru că e „rasist”

📁 Istoria Filmului
Autor: Redacția
🗓️ 10 iunie 2020

Platforma de streaming americană HBO Max a anunțat retragerea filmului „Pe aripile vântului”, considerat „rasist”, în contextul mișcărilor de protest contra rasismului și violențelor poliției față de persoanele de culoare din Statele Unite.

„Pe aripile vântului” (titlu original: „Gone With the Wind”) a fost lansat în anul 1939 și este cel mai de succes film din istoria cinematografiei. Filmul a câștigat 8 premii Oscar și avut de-a lungul timpului încasări (ajustate cu rata inflației) de 3,44 miliarde de dolari.

„«Pe aripile vântului» este produsul epocii sale și prezintă prejudecățile rasiste care erau obișnuite în societatea americană”, a explicat retragerea filmului un purtător de cuvânt al HBO Max, pentru AFP.

HBO Max consideră că menținerea acestui film „fără explicații” ar fi fost „iresponsabilă”. Platforma de streaming intenționează să pună din nou la dispoziție acest film, însoțit însă de explicații suplimentare pentru o „contextualizare” adecvată. Filmul va fi prezentat integral pentru că cenzurarea peliculei ar însemna „a pretinde că aceste prejudecăți nu au existat niciodată”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Filmul „Pe aripile vântului” este considerat de multe voci drept un instrument al „revizionismului sudist”. Pelicula prezintă o versiune romanțată a Sudului american, înainte de războiul de secesiune, iar sclavia este prezentată într-o lumină pozitivă, sclavii fiind portretizați ca fiind mulțumiți de locul lor și tratați ca angajați obișnuiți.

Pelicula este disponibilă în continuare pe alte platforme de streaming.