Figurine, găsite în România, ar putea reprezenta primele dovezi din istorie ale tatuării jpeg

Figurine, găsite în România, ar putea reprezenta primele dovezi din istorie ale tatuării

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Marius Ionescu
🗓️ 10 decembrie 2013

În 1981 în nord-estul României, au fost găsite mai multe de 20 de figurine ceramice umane ce prezentau incizii elaborate . Acestea, și multe alte figurine asemănătoare, au fost făcute de oamenii care astăzi sunt cunoscuți sub numele de cultura Cucuteni, cultură ce a existat între 4800 și 3000 î.Chr. în teritoriul ocupat astăzi de România și Ucraina.

Unii cercetători au interpretat inciziile ca fiind reprezentări ale unor modificării ale corpului.  Ar putea fi tatuaje, a explicat arheologul Douglass W. Bailey de la Universitatea de Stat din San Francisco. Unii spun că sunt haine, sau ar putea reprezenta altceva necunoscut nouă până acum. Nu vom știi niciodată cu certitudine, dar într-o măsură, acest lucru nu este foarte important. Ce este important cu adevărat este faptul că foloseau suprafața corpului lor pentru a transmite idei, fie că făcea referire la grupuri sau la identitatea individual.

Acesta mai spune că figurinele din Paleoliticul inferior, precum Venus de la Willendorf, nu aveau semne, iar urme ale inciziilor în corpurile figurinelor apar abia după începutul Neoliticului, când ceramica începe să fie creată și decorată. In Neolitic, oamenii făceau incizii în vase cu ajutorul unui obiect ascuțit cu care tăiau lutul, spune Bailey. Acest proces s-ar fi putut aplica și figurinelor, iar acest lucru ar fi putut fi ceva asemănător cu tatuarea.Chiar dacă această practică ar fi putut exista în Paleolitic, prima dovadă a tatuării pielii dateaza de acum 7000 de ani.

Probabil doar abia după ce primele vase au fost decorate oamenii au început să facă modificări permanente și pielii lor.

Sursă:www.archaeology.org.