FBI l a bănuit pe Charlie Chaplin că ar fi spion comunist jpeg

FBI l-a bănuit pe Charlie Chaplin că ar fi spion comunist

📁 Istoria Filmului
Autor: Redacția
🗓️ 20 februarie 2012

Potrivit unor documente publicate de Arhivele Naționale Britanice, atât serviciul britanic de informaţii MI5, cât și FBI, și-au petrecut ani buni încercând să afle dacă Charlie Chaplin a fost de fapt un spion comunist.

Arhivele Naționale Britanice au publicat, în urmă cu câțiva ani, câteva documente din anii 1950 care demonstrează o amplă operațiune de supraveghere a lui Charlie Chaplin de către MI5 care îl bănuia pe actor de legături cu comunismul, transmite ABC News.

Totuşi, documentele arată că MI5 nu a găsit dovezi privind apartenenţa la comunism a marelui regizor. În 1952, Charlie Chaplin a sosit în Marea Britanie pentru premiera unei pelicule, unde a aflat că nu va mai avea permisiunea să se întoarcă în America. Era perioada audierilor McCarthy, o vânătoare de comunişti, inclusiv la Hollywood.

Serviciul de informaţii nu a reușit să afle decât că Chaplin avea unele simpatii pentru aripa stânga, dar nu a reuşit să rezolve misterul privind locul naşterii lui Charlie Chaplin.

FBI credea că numele adevărat al artistului ar fi fost Israel Thorstein, dar verificările din Marea Britanie nu au putut stabili originile lui Charlie Chaplin.