Facebook   afacerea de miliarde de dolari jpeg

Facebook - afacerea de miliarde de dolari

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Alexandru Zaharia
🗓️ 16 decembrie 2010

Cea mai populară reţea socială de pe tot World Wide Web-ul, Facebook, îşi are începuturile într-una dintre camerele de cămin ale Harvard-ului.Aici, doi studenţi, Mark Zuckerberg şi colegul său, au pus la cale o formă de interacţiune virtuală a studenţilor din Ivy League şi Stanford University, apoi a altor facultăţi din Boston, din licee şi, în cele din urmă, a oricărui utilizator de peste 13 ani cu un calculator legat la internet. Cifrele vehiculate în jurul afacerii Facebook sunt de-a dreptul năucitoare, chiar şi pentru afaceriştii născuţi şi crescuţi în Silicon Valley.

În 2007, Microsoft cumpăra 1, 6% din Facebook pentru suma de 240 de milioane de dolari, valoarea totală fiind estimată la 15 miliarde de dolari. Trei ani mai târziu, Second Market Inc. evalua afacerea lui Zuckerberg la 41 de miliarde de dolari, fiind considerată a treia companie web după Google şi Amazon.

Să faci un film după o poveste de succes a cărei istorie se scrie în momentul în care vorbim este o provocare în sine. Regizorul David Fincher şi scenaristul Aaron Sorkin surprind începuturile fenomenului social numit Facebook, urmând mai multe puncte de vedere. Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg) este un student strălucit care redefineşte relaţiile dintre oameni. Eduardo Saverin (Andrew Garfield) este cel mai bun prieten al geniului şi finanţatorul start-up-ului, iar Sean Parker (Justin Timberlake) este cel care duce Facebook-ul şi pe Zuckerberg în faţa investitorilor din Silicon Valley.

Intriga este, pe cât de banală, pe atât de adevărată:în octombrie 2003, într-o „noapte studenţească“, Zuckerberg a intrat ilegal în reţeaua de calculatoare a Universităţii Harvard şi a luat din baza de date mai multe fotografii ale studentelor, pe care le-a postat pe un site (Facemash), pentru a fi găsită cea mai sexy dintre ele. Totul culminează cu un imens scandal din cauza ilegalităţilor comise de cei doi studenţi, închiderea site-ului fiind iminentă. Moartea Facemash dă naştere proiectului Facebook, ceva asemănător, însă mult mai complex şi mai bine pus la punct.