«Este o uriaşă enigmă»  Şapte schelete, descoperite de arheologi în Palatul Boukoleon din Istanbul jpeg

«Este o uriaşă enigmă». Şapte schelete, descoperite de arheologi în Palatul Boukoleon din Istanbul

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 11 noiembrie 2021

Arheologii turci au descoperit şapte schelete în timpul lucrărilor de restaurare demarate la Palatul Boukoleon, una dintre cele mai vechi structuri din Istanbul care datează din epoca bizantină, au anunţat marţi mai mulţi oficiali locali, relatează agerpres.ro.

"Este o uriaşă enigmă arheologică", a scris pe Twitter Mahir Polat, secretar general adjunct al Primăriei din Istanbul.

Potrivit lui Mahir Polat, rămăşiţele indică o moarte subită produsă în palat cu mii de ani în urmă, iar zona în care au fost găsite osemintele pare să fi fost o posibilă temniţă.

"În centrul Istanbulului, o moştenire istorică abandonată este scoasă la lumină cu tot misterul său", a scris pe Twitter Murat Kantekin, un consultant al primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu, referindu-se la această descoperire.

"Puzzle-ul Boukoleon devine din ce în ce mai interesant prin complexitatea sa", a declarat Merve Gedik, managerul Proiectelor de Patrimoniu Cultural din Istanbul.

La începutul acestui an, Departamentul de Conservare a Bunurilor Culturale din Istanbul a lansat un proiect privind restaurarea arheologică a acestui palat vechi de 1.600 de ani, puternic avariat.

Ca parte a planului de restaurare, echipele au efectuat săpături arheologice pentru a descoperi câteva noi structuri ale palatului aflate sub pământ. În septembrie, echipele de arheologi au descoperit o fântână antică.

Palatul Boukoleon este una dintre cele mai vechi clădiri din Instanbul care au fost locuite de împăraţi bizantini.

La finalizarea proiectului de restaurare, palatul şi zona înconjurătoare vor fi transformate într-un muzeu în aer liber şi un obiectiv turistic.