Eșec total! O profesoară s a apucat să restaureze o sculptură medievală  Ce a ieșit a devenit viral pe internet jpeg

Eșec total! O profesoară s-a apucat să restaureze o sculptură medievală. Ce a ieșit a devenit viral pe internet

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 27 iunie 2018

O sculptură din secolul XVI, dintr-o biserică din Estella, Spania, a fost restaurată de o profesoară de lucru manual, al cărei rezultat final seamănă mai degrabă cu o figură din desenele animate decât cu un artefact istoric. Imaginile cu sculptura, înainte şi după restaurare, au devenit virale pe internet, relatează adevărul.ro.

Biserica Sfântul Mihail din Estella adăposteşte o statuie din secolul XVI a Sfântului Gheorghe, restaurată de o profesoară din oraş, la cererea reprezentanţilor bisericii. Conform primarului din Estella, citat de The Guardian, autorităţile locale nu ar fi fost informate înainte ca biserica să comande lucrarea de restaurare.

„Parohia a decis să acţioneze pe cont propriu pentru a restaura statuia, oferind slujba unei profesoare de lucru manual din oraş. Consiliul nu a fost anunţat şi nici guvernul regional al Navarrei”, a explicat primarul Koldo Leoz pentru „The Guardian”. 

627x0 jpg jpeg

Sculptura Sfântului Gheorghe, înainte şi după restaurare

627x0 (1) jpg jpeg

Peotul a explicat că decizia a fost luată cu bune intenţii, dorind ca sculptura să fie doar curăţată, nu şi restaurată. Conform primarului, daunele ar fi ireversibile. „Au folosit ghips şi tipul greşit de vopsea aşa că e posibil ca straturile originale de vopsea să se fi pierdut”, a mai declarat Leoz.  

În 2012, o intervenţie similară avea loc în Borja, Spania, când o femeie a încercat să restaureze o pictură din secolul al XIX-lea, în care apăea Iisus Hristos şi care era semnată de Elias Garcia Martinez, „Ecce Homo”. Rezultatul (foto:jos) a devenit meme pe internet, fiind catalogată drept „cea mai proastă restaurare din istorie”. 

627x0 (2) jpg jpeg