Erdogan avertizează SUA că Turcia ar putea să și caute noi aliați jpeg

Erdogan avertizează SUA că Turcia ar putea să-și caute noi aliați

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 13 august 2018

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat sâmbătă, într-un editorial publicat în „New York Times“, că parteneriatul țării sale cu Statele Unite este în pericol, avertizând că Ankara ar putea să-și caute „noi aliați“ în cazul în care Washingtonul continuă să-i arate „lipsă de respect“.

Dacă Statele Unite nu încep să respecte suveranitatea Turciei și să demonstreze că înțeleg pericolele cu care se confruntă națiunea noastră, parteneriatul nostru ar putea fi în pericol“, a afirmat președintele Turciei.

Un eșec în a inversa tendința actuală spre unilateralism și lipsă de respect ne va determina să căutăm noi prieteni și noi aliați“, a adăugat Erdogan.

Donald Trump a anunțat vineri pe Twitter că în cazul Turciei Washingtonul va aplica tarife vamale de 50% la importurile de oțel și de 20% la importurile de aluminiu, potrivit agențiilor internaționale de presă. Anunțul președintelui SUA, a dus la o prăbușire a lirei turcești în raport cu dolarul american, relatează Adevărul.

Turcia anunță riposta în fața „complotului politic“ american

Ankara a anunțat o serie de măsuri menite să ajute moneda națională a Turciei care s-a devalorizat pe fondul unor tensiuni în creștere cu Statele Unite, tensiuni ce au dus la dublarea de către Washington a taxelor vamale la importurile de oțel și aluminiu din Turcia.

Banca Centrală a Turciei a anunțat luni intensificarea eforturilor de sprijinire a monedei naționale, după ce vineri lira turcească a pierdut 16% din valoarea sa în raport cu dolarul american. Anunțul Băncii a oprit temporar declinul lirei turcești. Președintele Turciei a acuzat Washingtonul de „complot politic“ împotriva țării sale.

Scopul operațiunii este de a obține o capitulare a Turciei în toate domeniile, de la finanțe la politică. Ne confruntăm din nou cu un complot politic“, a declarat Erdogan în fața susținătorilor săi la Trabzon, oraș situat la Marea Neagră.

Foto sus: Donald Trump și Recep Tayyip Erdogan s-au întâlnit la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, în septembrie 2017 (foto: Casa Albă)